Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako uhasiť horiace lietadlo?

Keď plamene zachvátia budovu, vojenské stroje, či vlak, vždy treba použiť inú hasičskú techniku na zlikvidovanie požiaru. Osvojiť si potrebné postupy pomáhajú slovenským hasičom ich britskí kolegovia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako uhasiť horiace lietadlo?
Zdroj: TASR

Uhasiť vojenské lietadlo si vyžaduje špeciálny tréning, na ktorý na Slovensku nie sú podmienky. Slovenskí hasiči preto uvítali možnosť vycestovať do britského Manstonu, kde sa niekoľko týždňov zdokonaľujú na špeciálnych simulátoroch v technikách boja s ohňom na starých vojenských lietadlách. Svoj pobyt vraj berú s veľkým nadšením a efektívne sa učia od svojich nových kolegov nové postupy, ktoré v prípade nutnosti využijú v domácich podmienkach. O téme píše britský portál Dailymail.

Lietadlo jej Veličenstva

Hasiči trénujú na cvičisku, ktoré Dailymail označuje za akýsi cintorín vyradených lietadiel zbavených zbraňových systémov. “Nájdete tu typy ako Tornado, Harrier, Jump Jet, Jaguar, helikoptéry Lynx a dokonca aj jedno z vyradených súkromných lietadiel kráľovnej,” píše portál.

K dispozícii majú aj množstvo iných užitočných simulátorov, vďaka ktorým sa naučia, ako ideálne postupovať v konkrétnych situáciách. “Je tam trup veľkého lietadla so sedadlami vo vnútri, ktoré môže napodobniť stroj ako je C-17 Globemaster,” uvádza Dailymail. Na cvičisku je však aj simulátor, ktorý pripomína rodinný dom a môže sa zapáliť, ako aj časť nemocnice a vozidlá vrátane Land Roveru, autobusov a kamiónov.

Sneh a oheň

Zástupca slovenských hasičov Michal Fusi pre Dailymail vyhlásil, že takýto tréning je pre nich veľmi dôležitý, pretože podobné podmienky doma nie sú: “Naše zariadenia sú prispôsobené najmä pre potreby hasenia domácností, rôznych nehôd, vlakov, či tunelov, ale nie pre lietadlá.”

Jediný spôsob, ako sa dobre pripraviť na zásah v prípade horiaceho lietadla, je podľa Fusiho práve absolvovanie takéhoto britského cvičenia. Hasiči dokonca ocenili aj britské počasie. Vraj sa museli boriť so snehom a chladom, čo bolo pre potreby tréningu lepšie, ako súčasné teplé dni doma na Slovensku.

Pre Britov je zasa dôležité, aby na Slovensku pôsobili kvalifikovane vycvičení hasiči pre potreby vojenskej techniky, pretože na slovenskom území pravidelne pristávajú britské lietadlá C-17 v rámci spolupráce NATO.

Manažér cvičiska v Manstone tiež ocenil nasadenie slovenských hasičov: “Užívali si každú minútu tréningu, učili sa veľmi rýchlo a mali veľa entuziazmu. Tým pádom to bolo aj pre nás jednoduchšie. Sú to veľmi, veľmi dobrí hasiči.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM