Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako zásobujeme francúzske podsvetie

Minimálne 250 útočných zbraní priviezol francúzsky priekupník zo Slovenska a predal ich ďalej domácim zločincom. Bohužiaľ, vôbec to nie je ojedinelý prípad.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako zásobujeme francúzske podsvetie
Zdroj: Policajný zbor SR

Francúzsky portál Lavoixdunord.fr informuje o súdnom procese s Claudom Hermantom (54), ktorý čelil obvineniu z pašovania zbraní. Podľa obžaloby išlo naozaj o veľké obchody, ktoré trvali niekoľko rokov a zdrojom bol nemenovaný dodávateľ zo Slovenska. Dodané samopaly potom slúžili francúzskemu podsvetiu a teroristom, ktorí s nimi uskutočnili aj krvavý útok v Paríži v roku 2015. Nie je to prvýkrát, čo sa Slovensko v zahraničí spomína ako “hypermarket so zbraňami pre teroristov.”

Odsúdený priekupník

“Claude Hermant (54) musel pred súdom odpovedať na jednu jednoduchú otázku – priviezol zo Slovenska stovky bojových zbraní, aby zásoboval francúzske podsvetie? Reč je o minimálne 250-tich zbraniach v rokoch 2013 – 2015,” píše Lavoixdunord.fr.

Portál dodáva, že šesť zo slovenských samopalov skončilo v rukách teroristu Amedyho Coulibalyho, ktorý vraždil v parížskom kóšer obchode v roku 2015. Išlo o koordinovaný útok, pri ktorom džihádisti zaútočili aj na redakciu francúzskeho časopisu Charlie Hebdo a celkovo zabili sedemnásť nevinných obetí.

Claude Hermant sa pred súdom obhajoval slovami, že pracoval so súhlasom polície, ktorá mu dala úlohu infiltrovať sa medzi členov podsvetia. Zástupca francúzskej polície však túto verziu pred súdom nepotvrdil. Vyhlásil, že Hermant bol iba ich zdrojom informácií, ale v žiadnom prípade mu nedali úlohu sa niekam infiltrovať a nakupovať zbrane. Obžalovaný priekupník dostal od sudcu sedem rokov za mrežami.

Zlá povesť

Európske policajné a justičné zložky už Slovensko dobre poznajú ako zdroj ilegálnych zbraní aj z minulosti. V januári sme vás informovali, že španielske úrady rozbili najväčšiu sieť obchodníkov so zbraňami v Európe. Zadržali až 12-tisíc kusov zbraní a munície vrátane nástrojov schopných zostreliť lietadlo. Podľa indícií smeroval pôvod zbraní na Slovensko.

Minulý rok francúzske bezpečnostné zložky vyhlásili, že slovenské znefunkčnené zbrane poslúžili džihádistom nielen pri útokoch v Paríži na redakciu Charlie Hebdo, ale aj na koncerte kapely Eagles of Deadmetal, čo predstavuje viac ako 130 obetí.

Vo Veľkej Británii minulý rok odsúdili dvoch britských gangstrov, ktorí pašovali do krajiny zbrane získané v slovenskom obchode. Chvastali sa, že sú oficiálni gangstri a doviezli tridsaťjeden automatických zbraní v hodnote sto tisíc libier.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM