Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Alkohol ako tvrdá droga a iné prekvapenia

Zakazujete deťom fajčiť marihuanu, ale sami si doprajete pohárik? Žijete v omyle, ak si myslíte, že alkohol nie je droga a je menej škodlivý ako "tráva".

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Alkohol ako tvrdá droga a iné prekvapenia
Zdroj: TASR

Ani samotní vedci nemajú jasno v tom, čo možno označiť za „mäkkú“ drogu a čo za „tvrdú“ drogu. Isté je len to, že tento pojmový zmätok ľudí zavádza. Mnohí si myslia, že keď sa o nejakej látke píše ako o mäkkej droge, tak nie je až taká nebezpečná. Lenže čo v prípade, ak experti tú istú drogu označia raz ako mäkkú a inokedy ako tvrdú? Na tento problém upozornil slovenský výskumník Peter Janík a pridal aj niekoľko prekvapivých zistení.

To je zmätok!

Portál Discovermagazi­ne.com píše o zaujímavej vedeckej práci, ktorú zverejnil Slovák Peter Janík. Preskúmal 132 odborných štúdií z rokov 2011 až 2015 a zistil, že napríklad marihuana dostala nálepku „tvrdá droga“ v štyroch prípadoch a za mäkkú ju označili 63-krát. Nikotín v tabaku uvádzalo ako mäkkú drogu 20 prípadov, ale našli sa aj dva vedecké zdroje, ktoré ho označili za tvrdú drogu.

Kávičkárov nepoteší, že aj kofeín sa v jednom prípade dostal na zoznam mäkkých drog. Zaradil sa tak do rovnakej kategórie ako marihuana alebo alkohol. Máte v tom zmätok? Nie ste sami. „Pojem tvrdá droga je len intuitívny a je ťažké ho presne definovať. Preto by vedci nemali drogy rozlišovať na mäkké a tvrdé,“ cituje Petra Janíka portál Discovermagazi­ne.com.

Ľudia sa totiž ľahko nechajú zlákať predstavou, že zlé sú len tvrdé drogy, zatiaľ čo tie mäkké sa dajú tolerovať. Lenže to môže mať veľmi nebezpečné následky, ako to napokon ukazuje počet alkoholikov v našej spoločnosti.

Prekvapivé zistenia

„Prekvapilo ma, že halucinogény ako LSD alebo psilocybinové hríby sa často uvádzajú ako tvrdé drogy, aj keď tieto látky nie sú považované za návykové alebo mimoriadne toxické,“ cituje portál Janíka. Dodáva, že rovnako zvláštne je aj zistenie, že kokaín sa dvakrát dostal na zoznam mäkkých drog a raz sa to podarilo aj metamfetamínu.

Úplne špeciálna kategória je alkohol. Je natoľko súčasťou našej kultúry, že možno niekoho prekvapí jeho zaradenie medzi mäkké drogy a to až 42-krát. Ešte zaujímavejšie je, že trikrát ho vedci označili za tvrdú drogu. „To bolo pre mňa prekvapivé, pretože som nečakal, že alkohol sa vôbec dostane na zoznam drog. Väčšina ľudí ho takto vôbec nevníma, aj keď, samozrejme, ide o drogu a podľa mňa vôbec nie mäkkú,“ uvádza slovenský výskumník.

Janík ďalej vysvetľuje, že vzhľadom na toxicitu a návykovosť je alkohol problematickejší ako mnoho tvrdých drog. Iba jeho legálnosť zmäkčuje jeho imidž a robí ho v očiach ľudí ako normálnu vec. Janík uzatvára, že ak už vedci chcú používať označenia „mäkká a tvrdá droga,“ mali by to presne zdôvodniť a špecifikovať, čo takmer nikto nerobí.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM