Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Americkí policajti milujú slovenských psov

Kaybar bol postrachom všetkých lotrov v Amesbury. Absolvoval 800 policajných akcií, pri ktorých vyňuchal desiatky podozrivých či stratených ľudí a takmer dvesto drogových balíčkov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Americkí policajti milujú slovenských psov
Zdroj: Gloucester Times

Nie je to prvýkrát, čo sa americkí policajti rozhodli posilniť svoje rady o chlpatého parťáka zo Slovenska. V službách uniformovaných mužov v meste Amesbury slúžil takmer desať rokov aj nemecký ovčiak Kaybar, ktorého priviezli ako malé šteňa spod Tatier.

Pred pár dňami ho však museli utratiť, pretože už dlhšie ho trápila vážna choroba svalov, pre ktorú sa čoraz viac trápil. Pre jeho dlhoročného ľudského parťáka to bola veľká strata. Píše o nej americký portál Gloucester Times.

Chlpatý frajer

Slovenské psy určené na policajnú prácu sú v zámorí veľmi obľúbené. Aj starého Kaybara, ktorého musel jeho psovod pre ťažkú chorobu utratiť, nahradil opäť chlpáč zo Slovenska menom Achilles. Podľa portálu Gloucester Times si tieto psy ich policajný pán Thomas Nichols nevie vynachváliť.

“Čierny nemecký ovčiak Kaybar zo Slovenska prišiel na policajné oddelenie v Amesbury ako šteňa v roku 2006 a nastúpil do služby o dva roky neskôr. Nichols a Kaybar spolu vyrazili do viac ako 800 akcií, pri ktorých zadržali 180 drogových balíčkov, prehľadali 92 budov, lokalizovali 62 podozrivých miest, zabezpečovali 46 verejných demonštrácií a zadržali 75 previnilcov,” vymenováva portál bohatú psiu kariéru Kaybara.

Veľký smútok

Nichols pre portál už len nostalgicky spomína na úžasnú povahu svojho starého štvornohého parťáka. “Vždy bol pripravený na akciu, ochotný urobiť čokoľvek, aby splnil úlohu.” Nadšenie pre policajné zákroky mu vraj zostalo aj po tom, ako mu choroba zabránila robiť prácu v teréne. “Môžete stiahnuť psa z policajnej práce, ale nemôžete vymazať policajnú prácu z jeho vnútra.”

A tak si starý Kaybar dlho nevedel zvyknúť, keď videl odchádzať svojho pána ráno z domu so svojím novým parťákom Achillesom.

On sám však už trpel degeneratívnou poruchou svalov, ktorá postupne vedie k paralýze až k bolestnej smrti. Preto sa Nichols rozhodol radšej ukončiť jeho trápenie bezbolestným usmrtením.

“Bolo to pre mňa veľmi ťažké,” vyznáva sa zo svojho smútku policajný psovod pre portál. “Boli sme spolu 40 hodín týždenne. Trávil som s ním viac času ako s vlastnou rodinou. Absolútne som sa na neho spoliehal, či už išlo o bezpečnosť alebo spoločnosť… musel som sa s tým nejako vyrovnať, ale stále to bolí.” Našťastie má Achillesa, ktorý je vraj veľmi podobnej povahy ako Kaybar. Nečudo, veď obaja psy sa narodili na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM