Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Americkí vojaci na Sliači zastrašujú Rusko

Spoločné vojenské cvičenie si slovenská a americká strana vysvetľujú po svojom. Je za tým opäť politika?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Americkí vojaci na Sliači zastrašujú Rusko
Zdroj: TASR

Vojenská letecká základňa Sliač je už od 6. júla dočasným domovom pre 140 amerických letcov a ich oceľové vtáky typu A-10 Thunderbolt II. Spolu so svojimi slovenskými kolegami precvičujú rôzne letecké a bojové techniky, ako aj vzájomnú komunikáciu.

Ale pre Američanov má ich prítomnosť ešte jednu funkciu, o ktorej slovenská strana mlčí. Prezrádza ju americký portál Stars and Stripes.

Studená vojna

Technika vzájomného zastrašovania mocností bola typickou súčasťou politickej reality v časoch studenej vojny pred rozpadom Sovietskeho zväzu. Jej podstata spočívala v masívnom zbrojení, rozmiestňovaní raketových základní čo najbližšie k hraniciam nepriateľa a samozrejme, v demonštratívnom vlastníctve atómovej bomby.

PREČÍTAJTE SI: SVET O SLOVENSKU: Írski teroristi nakupujú zbrane pod Tatrami

Odkedy Putin násilím anektoval Krym a ruskí vojaci “na dovolenke” bojujú na východnej Ukrajine, politici i analytici otvorene hovoria, že studená vojna sa vrátila. Aj keď sa dnes už odohráva predovšetkým v ovplyvňovaní verejnej mienky cez médiá a spriaznené politické sily, bokom nezostáva ani armáda.

“Vyslanie vojakov demonštruje plnenie amerických záväzkov voči spojencom a tiež má odradiť akúkoľvek ruskú agresiu,” píše americký portál Stars and Stripes o cvičení na Sliači.

Slovenská strana sa pri informovaní o spoločnej akcii o žiadnom zastrašovaní Ruska nezmieňuje. Podľa portálu letectvo.sk je cieľom cvičenia len “zvýšenie úrovne pripravenosti slovenských profesionálnych vojakov, operačnej pripravenosti jednotlivých zložiek a zefektívnenie taktickej spôsobilosti.”

Američania v Európe

Slovenská interpretácia je logická, ak uvážime dlhodobý postoj premiéra Roberta Fica k Rusku a tiež k zahraničným vojakom na Slovensku. Slovenský premiér sa vždy vyjadroval veľmi zmierlivo na tému Ruska a patrí medzi najsilnejších advokátov zrušenia európskych sankcií voči Moskve.

V minulosti sa tiež vyjadril, že si nevie predstaviť trvalé pôsobenie zahraničných vojakov na území Slovenska, keďže naša krajina už má trpkú skúsenosť z roku 1968. Toto prirovnanie pobúrilo veľkú časť opozície a niektorí poslanci žiadali, aby sa premiér ospravedlnil spojencom v NATO.

PREČÍTAJTE SI: VEĽKÁ BRITÁNIA O SLOVENSKU: Angličania chcú odobrať deti ďalšej rodine spod Tatier!

To, čo je na Slovensku pre premiéra nepredstaviteľné, je realitou napríklad v Rumunsku, kde na základni trvalo pôsobí 500 amerických vojakov. Ďalšie stovky sú rozmiestnené v Poľsku, Lotyšsku a Litve, teda v krajinách, ktoré majú tragickú historickú skúsenosť s ruskou agresiou a prítomnosť amerických vojakov vnímajú ako poistku vlastnej suverenity.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM