Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Arabi "uviedli" našu Kozu na červenom koberci

Film, ktorý sa uchádzal o Oscara a má viacero medzinárodných ocenení, sa predstavil aj v Abu Dhabi a Dubai. Páčil sa aj tam.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Arabi "uviedli" našu Kozu na červenom koberci
Zdroj: TASR

Príbeh slovenského boxera Petra Baláža, ktorý sa pre lásku k nenarodenému dieťaťu vráti po rokoch späť do ringu, zaujal aj arabské publikum. Aktuálne ho premietali v Abu Dhabi a Dubai ako otvárací film deväťdňového festivalu najlepších nových európskych filmov. Arabský portál The National.ae priniesol rozhovor s jeho režisérom Ivanom Ostrochovským.

Nominant na Oscara

Slovenskej snímke sa v Spojených arabských emirátoch dostalo cti, že bola otváracím filmom európskeho filmového festivalu. Portál The National píše, že Koza je “drsná slovenská dráma” a pripomína, že film bol slovenským kandidátom na prestížne americké ocenenie Oscar v kategórii najlepší cudzojazyčný film.

“…aj keď sa do oscarového finále nedostal – Koza stiera hranice medzi realitou a fikciou,” píše portál. Slovenský film však rozhodne nezostal bez uznania. Premiéru mal na prestížnom Berlinale a premietala ho už dvadsiatka ďalších medzinárodných festivalov, kde získal jedenásť ocenení.

Zdroj: internet

Silný príbeh

“Bol som veľmi príjemne prekvapený. Ešte nikdy som nenavštívil Spojené arabské emiráty, takže sa veľmi teším,” odpovedal režisér Ostrochovský na otázku portálu, ako vníma premietanie svojho diela v Abu Dhabi a Dubai.

Ďalej hovorí, že kinematografia je podľa neho okno do rôznych kultúr a spôsobu myslenia. “Osobne si myslím, že ľudia sú všade rovnakí. Všetci poznáme hlad, strach, bolesť. To nás spája. Vďaka tomu môžeme premietať film z východnej Európy v Dubai bez obáv, že by ho miestni diváci nepochopili.”

Koza je prezývka boxera Petra Baláža, ktorý žije v biednych podmienkach napriek tomu, že je to bývalý olympionik. Keď jeho partnerka nečakane otehotnie, chce si dať dieťa vziať a tlačí na Kozu, aby zarobil na zákrok peniaze. Starý boxer sa tak rozhodne vrátiť do ringu, ale jeho motivácia je opačná – chce získať dostatok prostriedkov, aby si dieťa mohli nechať. Režisér nakrúcal film štyri roky a Baláž v ňom hrá sám seba, čo celej snímke dodáva na autentickosti.

SVET O SLOVENSKU: Arabi "uviedli" našu Kozu na červenom koberci
6
Galéria
Zdroj: TASR a Internet
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM