Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Austrálčania riešia “mysterióznu” smrť Gauliedera

Náhle úmrtie exposlanca za HZDS Františka Gauliedera pod kolesami vlaku zaujalo aj austrálske médiá. Slovensko je vykreslené skoro ako mafiánsky štát.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Austrálčania riešia “mysterióznu” smrť Gauliedera
Zdroj: TASR

Portál The Australian označuje tragickú smrť Františka Gauliedera ako mysterióznu a pridáva aj špekulácie, že to mohla byť vražda s politickým pozadím. Trochu nepresne totiž vyrobil z nebohého exposlanca “kľúčovú postavu” kauzy únosu syna prezidenta Michala Kováča v roku 1995. Čitateľ, ktorý bližšie nepozná slovenské politické reálie, si o krajine pod Tatrami rozhodne dobrú mienku neurobí.

Bola to vražda?

“Kontroverzný bývalý slovenský politik František Gaulieder zahynul za mysterióznych okolností,” píše The Australian. “Zrazil ho vlak a médiá špekulujú, že to mohla byť aj vražda alebo samovražda.”

Je zrejmé, že protinožci majú z druhej strany zemegule trochu skreslený pohľad na slovenskú politickú scénu, keďže Gauliedera ťažko možno označiť za kontroverzného. Skôr je považovaný za symbol odvahy a vzdoru voči mašinérii moci, ktorá ho neprávom zbavila poslaneckého mandátu, čím porušila jeho ústavné právo.

Paradoxne však portál nespomína, ako mečiarovská koalícia hanebne vyhodila Františka Gauliedera z parlamentu. Zameral sa na inú, menej známu súvislosť, ktorá sa spája s jeho menom a ktorá práve teraz rezonuje vo verejnosti:

“Gaulieder bol kľúčovou postavou v politickom škandále na Slovensku, počas ktorého sa bývalý premiér Vladimír Mečiar spolu s tajnou službou namočili do únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováča v roku 1995,” píše The Australian.

Opakované vyhrážky

Popis austrálskeho portálu vyvoláva dojem, akoby sám Gaulieder bol do únosu zapletený, čo nie je pravdou. Podľa vlastných slov bol iba očitým svedkom rozhovoru na úrade vlády, ktorý by mohol ozrejmiť, kto vlastne celý únos zosnoval. V tomto zmysle aj vypovedal na polícii ako svedok a jeho výpoveď sa nachádza v stále utajenom spise.

Nebohý exposlanec sa tiež rozprával s vtedajším šéfom SIS Ivanom Lexom v parlamente presne v deň, kedy Michala Kováča ml. zavliekli do Rakúska. Odvtedy vraj bol presvedčený, že za týmto činom stál práve Lexa.

Austrálsky portál pripomína, že prípad únosu nebol nikdy poriadne vyšetrený, pretože tomu bránili amnestie Vladimíra Mečiara, ktoré by mal slovenský parlament čoskoro zrušiť. “Akékoľvek opätovné vyšetrovanie škandálu únosu by zahŕňalo aj vypočutie Gauliedera,” dodáva portál a jemne naznačuje, aký by mohol byť motív jeho vraždy.

“Gaulieder dostával opakované vyhrážky smrťou počas uplynulých dvadsiatich rokov,” píše The Australian. Pravdou je, že exposlancovi niekto poštou poslal nábojnice a tesne pred smrťou mu prehodili cez plot mŕtvu čiernu mačku. Zdôveril sa s tým poslancovi Igorovi Matovičovi, ktorý znepokojivé informácie poskytol médiám.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM