Svet o Slovensku Technológie

SVET O SLOVENSKU: Auto sa zmení na lietadlo za tri minúty

Jeden z najznámejších slovenských startupov je lietajúce auto AeroMobil. Prví majitelia sa na ňom budú môcť previezť, alebo skôr preletieť, už o dva roky. Ak môžu zaplatiť viac ako milión eur…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Auto sa zmení na lietadlo za tri minúty
6
Galéria
Zdroj: TASR

Lietajúce autá boli kedysi považované len za sci-fi. Dnes je to realita, ktorú uvádza na trh viacero firiem. Medzi nimi je aj slovenská spoločnosť AeroMobil. Na rozdiel od konkurencie však nechce vyvíjať žiadny model pre široké masy. Jej tvorcovia sú presvedčení, že najlepšia cesta z hľadiska komerčného úspechu je vyrobiť lietajúce auto pre skutočne bohatých ľudí. Rozhovor s viceprezidentom AeroMobil Jonathanom Carrierom priniesol portál sifted.eu.

Len pre vyvolených

Bežný človek si tento luxus dovoliť rozhodne nemôže. Aspoň nie v najbližších rokoch, pretože história dokazuje, že každá technologická novinka je najprv len hračkou pre bohatých. Tak to napokon bolo aj na prelome 19. a 20. storočia, keď do ulíc vyrazili prvé automobily.

“Slovenský Aeromobil chce začať vyrábať lietajúce autá pre bohatých, nie pre obyčajných ľudí. Prvé modely budú stáť viac ako 1,2 milióna eur,” píše sifted.eu. Viceprezident firmy Jonathan Carrier hovorí, že to vôbec nie je prehnaná suma: “Ak to porovnáte s Bugatti Chiron, tak je to vlastne lacné auto, ktoré stojí trikrát menej. A pritom dostanete rovnaký výkon a exkluzivitu.”

Fanúšikovia lietajúcich áut, ktorí nie sú milionári, však nemusia smútiť. Stačí len šetriť a počkať si pár rokov: “O desať rokov budeme schopní vyrábať AeroMobil tak za 200 až 250-tisíc eur,” hovorí pre sifted.eu Jonathan Carrier.

Nie je to helikoptéra

Slovenská firma momentálne prijíma objednávky na prvých 500 kusov, ktoré budú hotové do roku 2021. Majiteľom ponúknu skutočnú flexibilitu: “Premena z auta na lietadlo s vysunutím krídiel sa uskutoční za menej ako tri minúty. Vďaka tomu bude možné cestovať s AeroMobilom doslova od dverí k dverám – pristanete ako s lietadlom, zmeníte ho na auto a odveziete sa domov,” uvádza portál.

Viac technologických noviniek čítajte na www.fony.sk

Nevýhodou zrejme bude nutnosť pristávať len na klasických letiskách. AeroMobil totiž nedokáže štartovať z heliportu ako vrtuľník. Postačovať mu však budú aj malé letiskové dráhy, ktoré využívajú športové, či práškovacie lietadlá.

Lietajúce auto poháňa hybridný motor. Počas jazdy na ceste je plne eletrický a vo fáze letu sa prepína do benzínového pohonu. Vďaka tejto kombinácii má Aeromobil dojazd/dolet až 750 míľ, čo sa rovná viac ako 1200 kilometrov. Podľa jeho tvorcov je to najviac v kategórii lietajúcich áut.

Horúca novinka z dielne AeroMobilu: Na svete je úplne nové lietajúce auto, FOTO
6
Galéria
Zdroj: AeroMobil
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM