Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Automobilka Jaguar má problémy

Až dva týždne museli zostať doma pracovníci britskej automobilky, ktorá nedávno slávnostne otvorila závod v Nitre. Problémy sa však týkajú iba jej výroby v Spojenom Kráľovstve.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Automobilka Jaguar má problémy
Zdroj: TASR

Jaguar Land Rover prežíva ťažké časy na domácej pôde. Automobilke klesajú výnosy i predaj a musí obmedzovať výrobu. Dôvodov je viac, ale firmu najviac trápi neistota spojená s chystaným brexitom a tiež plánovaný zákaz dieslových áut. Britský portál Birmingham live informuje, že v domácom závode Jaguaru v Solihulle vládne strach o budúcnosť a pracovné miesta. Je to veľký rozdiel so situáciou na Slovensku, kde automobilka len nedávno otvorila novú prevádzku za 1,6 miliardy eur, kde sa zamestnali takmer dve tisícky ľudí.

Obmedzovanie výroby

“Takmer štyri tisíc zamestnancov vo fabrike Jaguar Land Rover v Solihulle sa v pondelok 5. novembra vrátilo späť do práce. Výroba bola pozastavená od 22. októbra,” uvádza Birmingham live. Zároveň dodáva, že ľudia síce museli byť dva týždne doma, ale na základe odborárskej dohody mali zabezpečené mzdy.

Tu sa však zlé správy nekončia. “Automobilka taktiež oznámila, že zamestnanci v závode Castle Bromwich budú až do Vianoc pracovať len tri dni v týždni,” píše britský portál. Jaguar Land Rover musí takto obmedzovať výrobu, pretože predaj za posledné tri mesiace (ku koncu septembra) klesol o viac ako 13 percent a firma vyrobila stratu pred zdanením 90 miliónov libier.

Zlé časy prichádzajú

Birmingham live uvádza, že medzi miestnymi zamestnancami sa šíria neoverené klebety, že ich čoskoro čaká ďalšia nútená dovolenka. “Hovorí sa, že bude ďalšie zastavenie výroby a to od 7. decembra až do 7. januára… veľmi intenzívne sa to tu rieši. Bez vetra sa ani lístok nepohne… Všetci sa bojíme o budúcnosť a o to, že nebudeme mať dosť peňazí počas vianočných sviatkov. Týka sa to najmä ľudí, ktorí majú doma rodiny.”

Ľudia sa podľa portálu sťažujú, že nemajú dostatok informácií od vedenia a žijú v neistote. Birmingham live však cituje uistenie zo strany manažmentu Jaguaru, že žiadne takéto mimoriadne mesačné zastavenie výroby nie je v pláne. “O ničom takom sme zatiaľ nehovorili a nič nie je dohodnuté,” vyhlásil hovorca. Zamestnanci vraj budú mať normálne vianočné prázdniny od 21. decembra do 2. januára.

Úplne iná situácia je v Nitre. Tam momentálne pre Jaguar Land Rover pracuje 1500 zamestnancov a takmer všetci pochádzajú zo Slovenska. Automobilka už avizuje, že príjme aj ďalších ľudí, čím sa počet jej pracovníkov má zvýšiť ešte o takmer tisícku. Trh práce obohatí aj vznik ďalších 22-tisíc nepriamych miest u subdodávateľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM