Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Avizujú trest za uneseného Vietnamca

Rezort diplomacie pripúšťa, že Slovensko zmrazí diplomatické vzťahy s Vietnamom, ak tamojšia vláda dôveryhodne nevysvetlí, ako uneseného Trinh Xuan Thanha dostali späť do vlasti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Avizujú trest za uneseného Vietnamca
Zdroj: TASR

Kauza uneseného Vietnamca naberá na obrátkach. Slovenská vláda sa spočiatku tvárila, že to nie je jej problém, ako vietnamská tajná služba previezla Trinh Xuan Thanha z Nemecka do Vietnamu. Podľa záverov nemeckých vyšetrovateľov si však len ťažko možno predstaviť iné logické vysvetlenie ako to, že Vietnamci na túto ilegálnu operáciu využili slovenský vládny špeciál, ktorý im veľmi ochotne požičalo ministerstvo vnútra na čele s Robertom Kaliňákom. Vyšetrovanie sa konečne rozbehlo aj na slovenskej strane a do hry sa vložil aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Čo je veľa, to je veľa

“Slovenský šéf diplomacie sa stretol so svojim vietnamským kolegom počas zasadania valného zhromaždenia OSN ešte minulý mesiac a žiadal ho o vysvetlenie celej záležitosti,” píše medzinárodná spravodajská agentúra Reuters. Ďalej cituje Miroslava Lajčáka, že z vietnamskej strany stále nedostal žiadnu odpoveď.

“Minister Lajčák povedal, že ak Hanoj neposkytne dôveryhodné vysvetlenie ako sa unesený vietnamský občan dostal späť do vlasti, bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami sa zmrazia,” dodáva Reuters. Ak by k tomu naozaj došlo, išlo by o najvážnejší krok v oblasti diplomatických sankcií.

Bol by to znak najhlbšieho narušenia vzájomných vzťahov medzi Vietnamom a Slovenskom. Slovenský šéf diplomacie je však podľa Reuters odhodlaný: “Slovensko je seriózny štát a ak sa podozrenia voči Vietnamu potvrdia, vyvodí z toho jednoznačné diplomatické následky,” uviedol Lajčák.

Kto im pomáhal

Celý incident sa odohral ešte v júli 2017, keď vietnamská tajná služba uniesla Thanha priamo za bieleho dňa z berlínskeho parku. Nemeckí vyšetrovatelia vypátrali, že ďalšia cesta s uneseným mužom viedla cez Česko až do Bratislavy. Únos sa teda odohral naprieč troma krajinami. Žiadny nemecký ani český štátny orgán však Vietnamcom v tomto čine nepomáhal.

Jedine Slovensko s Vietnamcami spolupracovalo, aj keď sa ešte nepodarilo dokázať, či vedome alebo nevedome. Už dnes po výpovediach slovenských policajtov je však prakticky isté, že mimoriadna ústretovosť Kaliňákovho ministerstva vnútra bola pre vietnamský plán únosu kľúčová.

Bez súhlasu stretnúť sa na bratislavskom Bôriku počas extrémne narýchlo zvolanej schôdzky, ochoty požičať slovenský vládny špeciál a dokonca aj klamať Poliakom o tom, že na palube lietadla sedí minister vnútra, by Vietnamci zrejme nedokázali opustiť shengenský priestor. Nedávno sa dokonca prevalilo, že slovenskí policajti privreli oči nad tým, že jeden z členov vietnamskej delegácie nemal v pase potrebné shengenské víza a udelili mu výnimku na odlet.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM