Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bezdomovec zomrel priamo na ulici

Náhodní okoloidúci v belgickej metropole objavili bezvládne telo v blízkosti železničnej stanice. Mŕtvy muž bol podľa bruselskej polície Slovák.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bezdomovec zomrel priamo na ulici
Zdroj: TASR

Jeho príbeh sa už nikdy nikto nedozvie. Či odišiel do Belgicka hľadať svoje šťastie a skončil na ulici, alebo už zo Slovenska odchádzal ako bezdomovec, ktorý dúfal, že v Bruseli mu do klobúka hodia viac eur.

Isté je len to, že zomrel na bruselskej ulici Rue Couverte hneď pri železničnej stanici Gare du Midi. O prípade píše belgický portál La Libre.

Neznámy nešťastník

La Libre informuje, že mŕtvy bezdomovec mal 42 rokov a bol zo Slovenska. “Na zápästí mal ešte štítok z nemocnice, čo znamená, že bol len nedávno hospitalizovaný a jeho zdravotný stav teda musel byť vážny,” uvádza portál. Meno nebohého nešťastníka zostáva neznáme.

Brusel je kozmopolitné mesto, kde nie je núdza o žobrákov a bezdomovcov. Belgická polícia skonštatovala, že v prípade mŕtveho slovenského muža nič nenasvedčuje tomu, že by mu na druhý svet pomohol niekto tretí a jeho smrť bola prirodzená.

Prečo sa vzrušovať?

“Všetci ľudia sú smrteľní, aj bezdomovci. Tak načo takýto článok?” pýta sa v komentári pod článkom Francoise. Corinne jej vzápätí odpovedala: “Pretože tu zomrel človek v neľudských podmienkach, to je predsa jasné!!!”

Ďalší čitatelia rozprúdili debatu o problematike bezdomovectva v meste. “Správne by sme si mali položiť otázku, prečo tu vlastne máme bezdomovcov,” píše Claude. “Áno viem, smrdia, vykonávajú potrebu kde príde, sú špinaví, žobrú, pijú, stratili akýkoľvek kontakt s rodinou a reálnym svetom… smrť bezdomovca je vlastne darom z neba.”

Ľudia bez domova cielene vyhľadávajú železničné stanice, pretože tam nachádzajú aspoň aký-taký úkryt pred zimou, ako aj dlho do noci otvorené bufety. Často sa však ukrývajú aj v odstavených vagónoch, ktoré znečisťujú.

Najlepšie sa k problému postavili rakúske železnice, ktoré ešte v roku 2014 zriadili pre bezdomovcov v blízkosti niektorých staníc špeciálne izby. Sú vykurované, majú toaletu i teplú vodu a spravuje ich Červený kríž.

Nie všetci ľudia bez domova sa však presúvajú z chudobnejších východoeurópskych krajín na bohatý Západ. Niekedy je to aj naopak.

Pred dvoma rokmi objavili slovenskí železničiari o druhej hodine ráno na petržalskej stanici šesť bezdomovcov v odstavených vozňoch. Jeden z nich bol Rakúšan. Vyhlásil, že sa takto vozí a prespáva vo vlakoch už celé roky.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM