Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bitúnok mal vykupovať choré kravy za 50 eur

Nechutné praktiky spracovateľov mäsa, ktorí za peniaze neváhali posielať do potravinárskej siete aj mäso z chorých zvierat sa nediali len v Poľsku ale údajne aj u nás.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bitúnok mal vykupovať choré kravy za 50 eur
7
Galéria
Zdroj: TASR

Nie je to tak dávno, čo Slovenskom i Českom otriasol škandál s pochybným mäsom z poľských bitúnkov, ktoré podľa zistení poľských novinárov pokojne spracovávali aj choré, či uhynuté kusy dobytka. Slovenská ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná vtedy vyhlásila, že na Slovensku by sa nič také nemohlo stať. Bohužiaľ, dnes to vyzerá tak, že sa mýlila. Informácie o rovnakých praktikách priniesli slovenskí novinári a okamžite ich prebrali aj české médiá.

Trvalo to celé roky

“Aj na slovenské bitúnky smerovali celé roky uhynuté, hnijúce a nemocné kravy. Zmenilo sa to až po sprísnení kontrol v dôsledku škandálu s poľským mäsom,” uvádza český portál lidovky.cz. Zároveň však dodáva, že ani dnes tieto praktiky úplne nezmizli. Choré kravy vraj bitúnky berú už len od svojich známych…

Český portál vychádza z reportáže slovenského denníka Hospodárske noviny, ktoré znepokojivé informácie priniesli. Novinárom takéto nechutné postupy v rozpore s akýmikoľvek hygienickými a veterinárnymi predpismi potvrdili viaceré zdroje.

“Takáto prax na Slovensku trvala celé roky. Podobné vyjadrenia novinárom potvrdili ľudia z celého potravinového reťazca – od chovateľov, cez zootechnika, veterinárov, až po niekoľko majiteľov bitúnkov a vysoko postavených ľudí z veterinárnej správy,” uvádzajú Lidovky.

Vlastná skúsenosť

Redaktori sa dokonca pokúsili sami jednu chorú, ležiacu kravu, ktorá bola liečená antibiotikami, predať. A skutočne našli jeden bitúnok v Trnavskom kraji, ktorý zareagoval pozitívne, ale s malou výhradou.

“Veľmi radi, ale už sa to nedá, máme tu doktorov. Skôr sa to dalo, ale teraz už nie,” mala znieť odpoveď majiteľa bitúnku, ktorú Lidovky citujú. Cena za takéto choré a nevládne zviera bola 50 – 100 eur.

“Zvieratá liečené antibiotikami sa nesmú dodávať na bitúnky s cieľom ich porážky, ak ich liečili zakázanými liekmi, alebo nebola dodržaná ochranná lehota,” cituje portál predstaviteľku slovenskej štátnej veterinárnej správy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM