Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bizarná zrážka holuba s dronom zaujala

Nepozorný operenec si prerazil cestu na zahraničné weby. Jeho zrážka s bezpilotným lietajúcim strojom nad Spišskou Novou Vsou sa šíri ako virál.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bizarná zrážka holuba s dronom zaujala
Zdroj: pixabay.com

Hovorí sa, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta, ale v tom čase ešte ľudia nepoznali drony – teda lietajúce bezpilotné stroje, ktoré dokážu z výšky urobiť nádherné panoramatické zábery krajiny.

Nečudo, že ich využívajú komerčné firmy, geodeti, záchranári aj nadšení amatéri. Taký dron však aj niečo váži a keď sa zrúti dole, môže pri troche nešťastia niekoho aj zabiť. Jeden nepozorný holub sa tak stal takmer strojcom tragédie.

Nešťastný moment

Video na stránke upi.com sa začína krásnym záberom zo vzduchu na zasneženú Spišskú Novú Ves. Krajina je dojemne zaliata mäkkým slnkom, idylka je takmer dokonalá, keď v tom zrazu do záberu vletí kŕdeľ holubov.

Všetky sa dronu úspešne vyhnú, až na jedného. Vrazí do stroja a ten začne krúživým pohybom padať k zemi až do konárov stromov.

Podľa videa sa zrejme nikomu nič nestalo, ale ak by sa náhodou v mieste dopadu drona nachádzal nejaký človek, alebo nebodaj dieťa, celá udalosť sa mohla skončiť oveľa horšie. Veď stroj s hmotnosťou 1,3 kg pri páde z 15 metrovej výšky dopadne na zem silou takmer 200 kg. Fyzika skrátka nepustí.

Prísnejšie pravidlá

Lietanie s dronmi je čoraz populárnejšie všade vo svete a tak prirodzene pribúda aj počet nehôd. Táto zábavka môže byť veľmi nebezpečná najmä v blízkosti letísk. V apríli 2016 mal pilot dopravného lietadla British Airways čo robiť krátko pred pristátím na londýnskom letisku Heathrow. Narazil do neho malý bezpilotný stroj, ale lietadlu sa, našťastie, podarilo bezpečne pristáť.

Aj preto je lietanie dronov v blízkosti letísk zakázané. Druhou kategóriou nehôd sú práve spomínané pády z vysokej výšky na zem.

V auguste 2015 sa na hrade Strečno takmer stala tragédia, keď počas Hradných slávností Žofie Bosniakovej spadol malý dron uprostred ľudí len kúsok od dvoch malých dievčat. Jednu dokonca udrel do nohy, neutrpela žiadne zranenie.

Majiteľ lietajúceho stroja povedal, že s ním stratil signál a preto sa zrútil. Postupoval však v rozpore s pravidlami, pretože drony nesmú lietať vo vzdialenosti menšej ako 50 metrov od akejkoľvek osoby, budovy, či auta. Taktiež platí, že od svojho majiteľa, ktorý ho ovláda, by sa nemal vzdialiť na viac ako kilometer a zároveň s ním nesmie stratiť vizuálny kontakt.

Drony sa používajú na čoraz viac bežných činností – doručujú sa nimi balíky, pizze, využívajú sa na letecké zábery pre televízie, geodetov, záchranárov… aj preto je možné, pravidlá ich používania sa budú ešte viac sprísňovať.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM