Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bohatneme rýchlejšie ako Česi

Ekonomickú vyspelosť západnej Európy Slováci dobiehajú rýchlejšie ako ich českí susedia. Naozaj sa nám darí viac, alebo je to len ilúzia čísiel?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bohatneme rýchlejšie ako Česi
Zdroj: TASR

Slováci sa asi nikdy neprestanú porovnávať s Čechmi. Či už ide o hokejové úspechy, krásu žien, alebo ekonomické bohatstvo. Český portál Lidovky.cz v aktuálnom článku tiež prispel k tomuto súpereniu a prekvapivo pripísal plusové body Slovákom. Už v titulku uvádza, že “Slovensko sa za posledných 25 rokov doťahuje na ekonomickú úroveň starších západných krajín EÚ rýchlejším tempom ako Česká republika.” Práve “doháňanie Západu” bola najväčšia téma pred štvrťstoročím, keď sa rozdelila Československá federácia.

Stúpame rýchlejšie

Presne 25. novembra uplynie 25 rokov od prijatia ústavného zákona o rozdelení ČSFR ku koncu roka 1992. Následne vznikli samostatne Česká a Slovenská republika. V tom čase veľa expertov pochybovalo, ako svoju suverenitu Slovensko zvládne a či bude schopné prosperovať. Po náročných deväťdesiatych rokoch, ktoré boli plné politických i hodpodárskych problémov, však svitlo na lepšie časy.

Dnes je zrejmé, že Slovensko sa nielen nestratilo, ale v niektorých smeroch dosahuje lepšie výsledky ako Česko. “Viditeľné to je nielen na priemernej miere ekonomického rastu, ale aj na tom, ako sa krajina doťahuje na úroveň EÚ,” píšu Lidovky.cz. Nie je to však len výsledok dobrého hospodárenia mladej Slovenskej republiky. “Tento vývoj je spôsobený nižšou úrovňou slovenskej ekonomiky po rozdelení federácie,” vysvetľuje portál.

Značne zjednodušene sa to dá vysvetliť aj tak, že od dna sa vždy odráža najlepšie. “Priemerný rast HDP v ČR v rokoch 1994 – 2016 bol 2,6 percenta, v prípade SR je toto číslo 4,1 percenta. To je do určitej miery dané nižšou základňou, z ktorej slovenská ekonomika rastie,” píše portál.

Kedy bolo najlepšie

Tesne po rozdelení bolo bohatstvo oboch krajín veľmi rozdielne. V roku 1995 dosahoval HDP na obyvateľa podľa parity kúpnej sily v Česku 76 percent priemeru EÚ a na Slovensku len 48 percent. Aj dnes síce majú Česi v tomto ukazovateli navrch (89 percent), ale Slováci im značne dýchajú na krk (77 percent) a je jasné, ich rýchlo doháňajú.

Portál ďalej píše, že najlepším obdobím z hľadiska hospodárskeho rastu bol pre Slovensko rok 2007, keď jeho ekonomika podrástla o 10,8 percenta. Následne však prišiel úder v podobe hospodárskej krízy a HDP sa prepadlo o viac ako päť percent.

Aj pre Čechov boli zlaté časy v zhruba rovnakom období. V roku 2006 zaznamenali rekordný ekonomický rast na úrovni 6,9 percenta. Hospodárska kríza ich tiež zrazila na kolená a ich HDP kleslo o 4,8 percenta. Môžeme si teda gratulovať, že sme lepší ako Česi? To je ťažké povedať. “Slovensko je síce rýchlejšie, ale Česká republika sa dá považovať za stabilnejšiu ekonomiku. Slovensko má tiež výrazne vyššiu nezamestnanosť menej obozretnú rozpočtovú politiku ako Česko,” dodávajú Lidovky.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM