Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: “Bojová princezná” Erika má postavu, z ktorej padá sánka

Kedysi vraj bola bacuľka, dnes očaruje zahraničie svojou fyzickou kondíciou, aj odhodlaním. Mladá kulturistka podrobne opisuje, ako si vypracovala postavu presýpacích hodín.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: “Bojová princezná” Erika má postavu, z ktorej padá sánka
Zdroj: pixabay.com

Nie každému sa páčia svalnaté ženy a väčšina mužov zrejme uprednostňuje prirodzenejšie a menej svalnaté ženské krivky. Ženská kulturistika je však šport, ako každý iný a presne tak ho treba aj posudzovať. Mladá Erika Danková (21) zdvíha ťažké váhy každý deň a snaží sa v tejto disciplíne uspieť. Rozhodne jej nechýba odhodlanie a pevná vôľa ako zo železa. Jej príbeh zaujal aj britský portál Dailymail, ktorému sa Erika zdôverila so svojou láskou ku kulturistike.

Schwarzenegger v sukniach

Článok na Dailymail hneď v úvodnom titulku konštatuje, že pri pohľade na fyzickú kondíciu Eriky vám “padne sánka.” A komplimenty nemajú konca – kraja: “Erika Danková (21), ktorá žije na Floride, má postavu ako presýpacie hodiny a preto potrebuje špeciálne upravené šaty.” Priložené fotografie slovenskej kulturistky to skutočne potvrdzujú.

Pred rokmi však Erika vyzerala úplne inak. Vraj bola bacuľka, ktorá nemala žiadne sebavedomie a hanbila sa nosiť oblečenie, ktoré odhaľovalo príliš veľa z jej tela. Veľká zmena nastala, keď mala 14 rokov a objavila kulturistiku, do ktorej sa úplne zamilovala. “Zbožňovala herca a kulturistu Arnolda Schwarzeneggra a zúfalo chcela mať svaly ako on. Keďže však bola žena, mala pocit, že je to nemožné,” píše Dailymail. Vďaka tvrdému tréningu však zistila, že všetko sa dá, ak sa chce.

Životná zmena

Erika sa teda vrhla na činky a tukové vankúše z jej tela čoskoro nahradili vyrysované svaly. Tvrdý tréning však komplexne zmenil aj jej osobnosť. “Odkedy som začala cvičiť, som viac akčná a odhodlaná vo všetkých aspektoch môjho života. Naučila som sa byť vytrvalá, tvrdo pracovať a veriť, že dokážem všetko, čo si zaumienim,” cituje jej slová Dailymail.

Jej tréning pozostáva zo zdvíhania ťažkých váh šesťkrát do týždňa a nohami vytlačí 363 kilogramov. Zmenila aj jedálniček: “Stravu si prispôsobujem podľa toho, aký mam aktuálny cieľ. Ak potrebujem nabrať svalovú hmotu, jem viac. Ak sa musím zbaviť nejakého tuku, znížim príjem uhľohydrátov.” Výsledok je, že dnes váži zhruba 80 kilogramov, čo je viac, ako pred tým, ako začala intenzívne cvičiť. Napriek tomu vyzerá úplne inak, pretože predchádzajúci tuk nahradili svaly.

Erika priznáva, že najťažšou vecou na živote kulturistky je nutnosť byť veľmi trpezlivá. Svalová hmota totiž ženám pribúda oveľa pomalšie ako mužom a preto výsledky tvrdého tréningu sa prejavujú až po dlhom čase. Slovenská kulturistka však tvrdí, že úprimne miluje tento typicky mužský šport a to je zároveň jediný spôsob, ako v ňom uspieť: “Musíte mať takú tvrdú disciplínu, že každý normálny človek by to už vzdal.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM