Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Boris Kollár, Donald Trump a kopec klamstiev

Predseda strany Sme rodina sa dostal do výberu európskych populistov, ktorí vraj svojou politikou pripomínajú amerického prezidenta. Rozhodne to však nie je kompliment.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Boris Kollár, Donald Trump a kopec klamstiev
Zdroj: Dnes24.sk

Ak o niekom z Európy píše The New York Times, väčšinou má dôvod na radosť, pretože to znamená, že je hodný pozornosti tohto prestížneho amerického denníka.

Ale v prípade posledného článku to skutočne neplatí. Jeho titulok hovorí za všetko: “Postavičky ako Trump vyskakujú v strednej Európe.”

Hviezda bulváru

Denník zaradil Borisa Kollára na zoznam viacerých európskych politikov, ktorí vnímajú víťazstvo amerického prezidenta Donalda Trumpa ako povzbudenie vlastnej kariéry.

Označuje ich ako outsiderov, teda tých, ktorí stoja mimo hlavného prúdu a zvyčajne ich málokto berie vážne. „… majú populistické reči a sľubujú zvrhnutie systému. Po víťazstve amerického prezidenta vo voľbách zrazu pocítili nový vietor v krídlach.“

S Trumpom ich spája nielen populizmus, ale aj „podnikateľské pozadie, bombastické vystupovanie a intenzívne využívanie sociálnych a bulvárnych médií.“ Rebríček, prirodzene, otvára český minister financií so slovenským pôvodom Andrej Babiš. Podľa The New York Times je to najznámejší podnikateľ, z ktorého sa stal politik v strednej Európe.

Denník pripomenul, že sám Babiš odmietol prirovnanie k Trumpovi, pretože ho považuje za „zlého biznismana.“

„Boris Kollár je bohatý podnikateľ, ktorý založil stranu Sme rodina. Všetkých šokoval, keď v parlamente získal jedenásť kresiel. Profiluje sa libertariánskou ekonomikou, euroskepticizmom a tvrdým odporom voči imigrantom. Je známou mediálnou a bulvárnou celebritou, pričom má desať detí s deviatimi ženami,“ píše o slovenskom podnikateľovi americký denník.

Zdroj: TASR

Niet sa čím chváliť

Prirovnanie k americkému prezidentovi so sebou nesie skôr pachuť ako hrdosť, aj keď Boris Kollár je zrejme nadšený, keďže jeho víťazstvo v amerických voľbách otvorene oslavoval. Zoznam Trumpových klamstiev, ktoré pravidelne vypúšťa z úst, je skutočne dlhý. Vyberáme aspoň zopár z nich:

„Dostal som 306 hlasov voliteľov, pretože ľudia prišli voliť ako nikdy pred tým… bol to najväčší úspech od čias Ronalda Reagana…“ chvastal sa americký prezident o svojom výsledku vo voľbách. V skutočnosti však dostal len 304 hlasov a aj tak je to podstatne menej ako jeho predchodcovia.

Za všetkých stačí spomenúť Baracka Obamu, ktorý sa do Bieleho domu dostal vďaka počtu hlasov 365. Keď sa ho na túto lož spýtal novinár na tlačovke, Trump len pokrčil plecami a odpovedal, že on dostal takúto informáciu…

Nemá rád médiá

Inokedy zasa hromžil na údajné „obštrukcie od Demokratov,“ ktorí vraj brzdia schvaľovanie jeho vládnych nominantov v Kongrese a výsledkom je „najdlhšie zdržanie v histórii krajiny.“

Človek by ho až poľutoval, ak by sa nedalo jednoducho dohľadať, že posledný nominant Baracka Obamu čakal na schválenie až do apríla a v prípade Clintona a Busha to bolo do marca. Takže Trump má ešte niekoľko týždňov až mesiacov, aby začal nariekať.

Trump, podobne ako ostatní populisti, rád nadáva na médiá. Vyhlásil, že sú zaujaté a cielene neinformujú o množstve teroristických útokov, ktoré sa odohrávajú v Európe.

Na požiadanie novinárov však nebol schopný povedať ani jedinú udalosť, ktorú vraj mali odignorovať. Donald Trump si skrátka žije vo svojom vlastnom svete, ktorý sa s realitou len občas pretne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM