Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Briti budú opäť v Kremnici ťažiť zlato

Spoločnosť Ortac znovu získala povolenie na ťažbu a banské stroje by sa mali rozbehnúť najneskôr do júla. V minulosti sa proti ťažbe Kremničania ostro ohradili.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Briti budú opäť v Kremnici ťažiť zlato
Zdroj: TASR

Britský portál Ise.co.uk píše, že akcie spoločnosti Ortac vyleteli prudko hore po tom, ako firma znovu získala povolenie na ťažbu zlata a striebra v Kremnici. Ide o mimoriadne citlivú aktivitu, o ktorej miestni Kremničania najprv nechceli ani počuť. Báli sa o vplyv na životné prostredie a turizmus. Britská spoločnosť najprv chcela používať kontroverznú metódu s využitím kyanidu. Napokon však ustúpila a rudu bude upravovať na flotačnej linke.

Ide sa na to!

Britský portál pripomína, že Banský úrad v Banskej Bystrici dal ťažbe zelenú ešte v roku 2014. Kontroverzná aktivita však narazila na odpor. Celý prípad skončil na súde, ktorý v decembri 2016 sporné povolenie na podzemnú ťažbu zrušil. Sudca však nenamietal samotnú podstatu ťažby. Chýbalo mu len jej dostatočné odôvodnenie.

Banský úrad v Banskej Bystrici teda podľa portálu vyhovel súdu, doplnil chýbajúce argumenty v prospech ťažby a povolenie znovu vydal. Briti sa tak už začali pripravovať na spustenie ťažby. “Vzhľadom na obnovené povolenie je Ortac pripravený do júla obnoviť ťažobnú činnosť. Ak by tak totiž neurobil v lehote troch rokov, stratil by licenciu,” uvádza Ise.co.uk.

Len 1,5 gramu na tonu

Banské stroje v réžii Ortacu sa tak zahryznú do podzemných rúd v ložisku Šturec v Kremnici prvýkrát od prerušenia ťažby v júli 2014. Vyťažiť by mali približne päť tisíc ton rudy, čo by mali stihnúť do roku 2021.

Zámer ťažby spracovala geologická konzultačná spoločnosť Envigeo. Uvádza, že v ložisku Šturec sa od stredoveku ešte nachádza dosť vzácnej rudy, konkrétne okolo 25 miliónov ton. Obsah drahých kovov je pre laika šokujúco malý, iba 1,5 gramu zlata na tonu rudy a v prípade striebra je to 11,42 gramov na tonu. Podľa expertov to však stačí na ekonomickú ťažbu.

Prevádzkové náklady Britov na dolovanie kremnického zlata a striebra sa odhadujú na viac ako pol milióna eur za päť rokov. Je zaujímavé, že spoločnosť údajne kalkuluje aj s tým, že náleziská nebudú také bohaté, ako predpokladá a počíta aj s dotovanou ťažbou.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM