MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Britom sa minuli vaky na mŕtvoly. Tak sme pomohli

V prvej vlne pandémie koronavírusu umieralo v britských nemocniciach tak veľa pacientov, že ich telá už nemohli ani dôstojne zabaliť. Vyriešila to miliónová zákazka zo Slovenska. Vynorili sa však pochybnosti.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Britom sa minuli vaky na mŕtvoly. Tak sme pomohli
Zdroj: unsplash.com

Britský portál Telegraph informuje o núdzovej dodávke vakov na mŕtvoly zo Slovenska.

V apríli ich britskému ministerstvu zdravotníctva dodala súkromná slovenská firma. Portál kritizuje vládu, že odmieta zverejniť detaily tejto núdzovej zákazky.

Nedostatkový tovar

Situácia v britských nemocniciach bola v apríli skutočne kritická. Koronavírus bol ešte novinkou, krajina nebola pripravená zvládať pandémiu a počet mŕtvych prekonával rekordy.

„Zdravotníkom v apríli chýbalo materiálne vybavenie a mŕtve telá museli zabaľovať len do plachiet,” píše Telegraph.

Dodávky súvisiace s pohrebníctvom a nakladaním s mŕtvymi telami boli „absolútne vypredané.” Britská vláda sa preto obrátila so žiadosťou o pomoc na Slovensko.

„Vláda sa v apríli rozhodla zaplatiť 6 miliónov libier zdravotníckej firme so sídlom v Bratislave za dodávku vakov na mŕtvoly,” uvádza portál.

Situácia na globálnom trhu s týmto špecifickým tovarom vraj bola zúfalá. Počty obetí koronavírusu vo Veľkej Británii hrozivo narastali a vláda bola nútená situáciu urýchlene riešiť.

Nákup v utajení

Telegraph však uvádza, že pozadie celého nákupu je sporné. „V tom čase ministerstvo zdravotníctva uvádzalo, že v krajine je dostatok vakov na mŕtvoly.” Vládni predstavitelia sa však veľmi ponáhľali s nákupom zo Slovenska a to by mohlo naznačovať, že zásoby už boli takmer na nule.

Portál uvádza, že zákazka zo Slovenska nebola výsledkom riadnej verejnej súťaže, čo vláda zdôvodnila časovým stresom. A to vyvoláva otázniky.

„Vládni predstavitelia odmietli prezradiť, koľko vakov takto nakúpili. Detaily vraj zverejnia v pravý čas.”

Nejde pritom o jedinú zákazku, na ktorú sa britskí novinári pýtajú. Telegraph uvádza, že vláda je pod čoraz väčším tlakom, aby zverejnila podrobnosti o miliardách libier, ktoré zaplatila súkromným firmám za dodávky v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Mimovládne organizácie dokonca hrozia, že sa budú dožadovať zverejnenia detailov sporných zákaziek na súde.

Foto: ilustračné

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM