Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Budeme vyrábať autá v Afrike

Sme nielen svetoví šampióni vo výrobe áut v prepočte na obyvateľa, ale slovenské firmy začínajú vyrábať autá aj v zahraničí. Sireco, s.r.o. buduje v Nigérii závod na výrobu elektromobilov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Budeme vyrábať autá v Afrike
Zdroj: TASR

Slovenská firma sa rozhodla expandovať na exotický africký trh, ktorý sa ešte len rozvíja a má mnoho vlastných špecifík. Navyše, orientuje sa na nový progresívny segment elektroáut, ktorých masové používanie je len v plienkach aj v Európe. Portál investorsking.com informuje o podnikateľských zámeroch Sireca v africkej Nigérii.

Jedinečný projekt v celej Afrike

“Štát Cross River v Nigérii podpísal spoluprácu so slovenskou firmou Sireco na vybudovanie závodu na elektromobily,” uvádza investorsking­.com. Firma by mala v priemyselnom parku v Calabare vybudovať aj továreň na energeticky úsporné žiarovky.

“Po dohode s guvernérom a oboznámení sa s niektorými projektami v tomto priemyselnom parku môžem s potešením oznámiť, že veľmi radi nadviažeme silné partnerské vzťahy s tunajšou vládou. Výsledkom bude vybudovanie priemyselného uzla, ktoré bude jedinečným projektom v celej Afrike,” cituje portál slová Petra Groidla zo slovenskej spoločnosti.

Žiadna daň, pozemok zadarmo…

Afričania sa naozaj snažia pritiahnuť zahraničný kapitál na svoje územie. Dôkazom sú aj podmienky, ktoré pre potenciálnych investorov vytvorili v priemyselnom parku v Calabare: “Ponúkame zadarmo pozemky, daňové úľavy a nevyhnutné podporné služby vrátane free Wi-Fi,” cituje investorsking.com slová miestneho guvernéra.

Oceňuje význam slovenskej investície, ktorá prináša najnovšiu technológiu z oblasti elektromobility, osvetlenia a solárnych systémov so životnosťou 22 rokov. Nové solárne žiarovky, ktoré bude slovenská firma vyrábať, sú svojimi technickými vlastnosťami špeciálne vhodné pre horúce africké počasie.

Podnikať v Nigérii sa z hľadiska veľkosti trhu rozhodne oplatí. Je to najľudnatejšia krajina Afriky a žije tu viac ako 190 miliónov obyvateľov. Nigérijská ekonomika patrí medzi najrýchlejšie rastúce na svete a výrazne ju podporuje ťažba ropy v delte rieky Niger.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM