Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Bugár ako prezident? Asi ťažko…

Má šancu zasadnúť predstaviteľ maďarskej národnostnej menšiny do najvyššej ústavnej funkcie na Slovensku? Podľa francúzskych médií si Béla Bugár robí skôr vlastnú reklamu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Bugár ako prezident? Asi ťažko…
Zdroj: TASR

Po tom, ako úradujúci prezident Andrej Kiska oznámil, že sa viac nebude uchádzať o najvyšší post v štáte, roztrhlo sa na Slovensku vrece s prezidentskými kandidátmi. Niektorí sú naozaj zaujímavé, vyzreté osobnosti, iní kandidujú zrejme len preto, aby si zabezpečili niekoľko pozvánok do diskusií s prezidentskými kandidátmi. Aj keď o možnej kandidatúre predsedu strany Most – Híd Bélu Bugára sa špekulovalo už celé roky, predsa len bolo prekvapením, keď toto rozhodnutie definitívne potvrdil. O téme píše aj francúzsky portál Le Courrier d’Europe Centrale.

Malé šance

“Prišiel čas, aby sa na Slovensku uchádzal o najvyšší ústavný post príslušník národnostnej menšiny,” píše Le Courrier d’Europe Centrale. Zároveň cituje vyhlásenie z kongresu strany Most-Híd: “Béla Bugár predstavuje hodnoty spolupráce, tolerancie a kompromisu, ktoré sú v dnešných časoch kruto na ústupe.”

Portál Bugárovi veľkú nádej uspieť v prezidentských voľbách nedáva: “Tento starý matador slovenskej politiky má len malé šance zvíťaziť v prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnia na budúci rok.”

Le Courrier d’Europe Centrale sa odvoláva na politických analytikov, podľa ktorých sa Bugárova kandidatúra nedá brať príliš vážne. “Domnievajú sa, že Bugárovi ide predovšetkým o to, aby urobil svojej strane reklamu pred parlamentnými voľbami v roku 2020,” píše portál.

Existuje však aj veľa iných názorov, podľa ktorých je tento typ volieb nevyspytateľný a nikdy sa nedá s istotou povedať, kto sa dostane do druhého kola. História už ukázala, že to môže byť aj veľmi prekvapivé.

Klesajúca podpora

Le Courrier d’Europe Centrale pripomína históriu vzniku strany Most-Híd, ktorá sa v roku 2009 odtrhla od materskej SMK. Podľa predsedu maďarského parlamentu László Kövéra to bola zrada a maďarská vládna strana Fidész prerušila kontakty s novou Bugárovou partajou.

“Popularita strany Most-Híd klesá ako dôsledok účasti vo vláde kontroverzného Roberta Fica, ktorá na jar padla,” píše portál. Zároveň pripomína, že to nebude prvýkrát, čo sa na Slovensku bude o prezidentský post uchádzať Maďar. V roku 2014 to skúsil Gyula Bárdos z SMK a získal viac ako päť percent hlasov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM