Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čaputovej blahoželajú aj Piráti, český prezident mlčí

Výsledky prvého kola slovenských prezidentských volieb rezonujú aj u politikov v susednom Česku. Celá štandardná opozícia Zuzane Čaputovej blahoželá a Slovensku závidí.

Zdroj: Dnes24.sk

Jasné proeurópske smerovanie a odmietnutie extrémizmu – to je najdôležitejší výsledok prvého kola prezidentských volieb podľa českej politickej scény. Väčšina politikov konštatuje, že obaja postupujúci súperi do druhého kola sú dobrou správou pre Slovensko, ktoré odmietlo nadbiehanie antisystémových kandidátov. Štandardná opozícia v Česku však neskrýva veľké sympatie pre Zuzanu Čaputovú.

Slováci sa od čias mečiarizmu posunuli

Predstavitelia opozičnej strany TOP 09 oceňujú proeurópske nastavenie oboch postupujúcich kandidátov. “Chcem úprimne zagratulovať Slovákom, ako ďaleko sa posunuli od čias Mečiara a oceniť, že ukončili výmysly a útoky ďalších kandidátov,” cituje portál idnes.cz slová podpredsedníčky TOP 09 Markéty Adamovej.

Stranícky šéf tejto opozičnej strany Miroslav Kalousek dokonca vyhlásil, že Slovákom za tento výsledok prvého kola prezidentských volieb závidí. Gratulácie vyslovil aj minister zahraničných vecí za ČSSD Tomáš Petříček. Oceňuje, že Zuzana Čaputová i Maroš Šefčovič poskytujú záruky, že budú bojovať proti extrémizmu a nenávisti.

Zeman mlčí, Piráti tlieskajú

“Je to veľký úspech pre liberálnu politiku v strednej Európe. Som veľmi rád, že obaja postupujúci kandidáti zastávajú jednoznačne proeurópske smerovanie Slovenska,” vyhlásil pre idnes.cz Jan Lipavský zo strany Piráti.

Naopak, český Prezident Miloš Zeman, ktorý v minulosti označil Roberta Fica za svojho priateľa, sa v tejto chvíli zdržal akéhokoľvek komentára. “Český prezident Miloš Zeman sa vyjadrí až ku konečnému výsledku volieb, keď víťazovi zablahoželá,” vyjadril sa pre portál prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Viacerí politici vidia v pozadí výsledku prvého kola prezidentských volieb na Slovensku zdesenie spoločnosti z tragických udalostí minulého roka: “Stále v tom vidím veľkú spojitosť s vraždou Jána Kuciaka, pretože Slovensko chce zmenu a vládna garnitúra Smeru mu to momentálne neponúka,” uviedol Jaroslav Bžoch z najsilnejšej vládnej strany ANO.

Foto: ilustračné

Zuzana Čaputová počas volebnej noci
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM