Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čaputovej úspech by v Česku nehrozil

Rozhodnutie Roberta Mistríka odstúpiť z prezidentského boja a podporiť svoju doterajšiu súperku Zuzanu Čaputovú zaujalo aj všetky významné české médiá. Čitatelia sú prekvapení.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čaputovej úspech by v Česku nehrozil
11
Galéria
Zdroj: TASR

Gesto, aké predviedol Robert Mistrík po tom, ako sa dlhodobo považoval za opozičného favorita prezidentských volieb, je skutočne výnimočné. Nehovoriac o tom, že do predvolebnej kampane už vrazil takmer pol milióna eur z vlastných zdrojov. Sám to vysvetľuje slovami, že je vedec, vie čítať čísla a vníma realitu, ktorá hovorí jasne – nepochybnou opozičnou favoritkou týchto volieb je Zuzana Čaputová.

Toto by u nás neprešlo

“Jednoznačne vyjadrujem podporu Zuzane Čaputovej… na základe prieskumov nastal čas urobiť tento dôležitý krok,” cituje Roberta Mistríka český portál idnes.cz. Českí čitatelia pod článkom jeho rozhodnutie vo veľkom komentujú.

“Tak to je veľké prekvapenie. Mistríka som tipoval na budúceho slovenského prezidenta… žena, liberálna občianska aktivistka s dlhodobou praxou v neziskovke a favoritka prezidentských volieb? To by sa u nás stať nemohlo,” píše jeden z čitateľov.

Na adresu Zuzany Čaputovej sa objavujú aj hanlivé komentáre, ktoré jej vyčítajú “slniečkárstvo,” a sympatie k EÚ. Väčšina z nich je však pozitívna: “Nejako sa mi v poslednej dobe zdá, že Slováci sú v politickej kultúre o krok pred Čechmi.”

Liberálka v katolíckej krajine

“Ďakujem za prejav veľkorysosti, ktorý v slovenskej politike nie je vôbec bežný. Je výnimočné, že niekto povýši spoločenský záujem nad svoj vlastný,” cituje idnes.cz Zuzanu Čaputovú, ktorá stála po boku Roberta Mistríka na spoločnej tlačovke.

České médiá si všímajú, že jej úspech je vo viacerých smeroch prekvapivý. Slovensko je totiž vnímané ako krajina, ktorá nie je naklonená dať šancu žene a liberálke. Predvolebné preferencie však túto predstavu narúšajú.

“Čaputová sa na katolíckom Slovensku netají svojimi liberálnymi postojmi… ako právnička a občianska aktivistka sa v minulosti dostala do povedomia verejnosti najmä dlhoročným a úspešným bojom proti projektu novej skládky odpadu v Pezinku,” uvádza český portál lidovky.cz. Pripomína, že Slovensko ešte nemalo v úlohe prezidentky ženu. V roku 2009 k tomu mala najbližšie Iveta Radičová, ktorá však v druhom kole proti Ivanovi Gašparovičovi neuspela.

Foto: ilustračné

Zuzana Čaputová a Róbert Mistrík
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM