Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čechom sme vyfúkli historický unikát. Mali z neho kurín…

Bola to už len kopa šrotu zabudnutá na záhrade jednej českej dediny. Keď ju však Bratislavský dopravný podnik objavil, bez váhania ju kúpil ako pýchu svojho múzea.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čechom sme vyfúkli historický unikát. Mali z neho kurín…
Zdroj: Lidovky.cz

Nestáva sa často, aby práve Slováci zachraňovali kúsky českej histórie. Staručký pražský trolejbus však vytiahli na svetlo sveta a vrátili mu starý lesk práve slovenskí dopraváci. Český portál Lidovky.cz informuje, že vozidlo z roku 1951 už len hrdzavelo zabudnuté na záhrade v Dalekých Dušníkách. Majitelia zrejme netušili, že ide o skutočného veterána verejnej dopravy v Prahe i Bratislave. Záchrannú misiu v podobe pracovníkov dopravného podniku však jedna vec naozaj prekvapila.

Utajený klenot

“Mnoho obyvateľov obce neďaleko Dobříše o tejto vzácnosti ani nevedelo. Teda až do chvíle, keď ho Slováci vytiahli z jednej záhrady na ťahač,” píšu Lidovky.cz. Portál dodáva, že išlo o starý trolejbus, ktorý jazdil po Prahe do roku 1967. Na zapadnutej záhrade už dosluhoval len ako králikáreň alebo kurín.

Trolejbusy využíval pražský dopravný podnik ešte do roku 1972 a potom sa ich éra v českom hlavnom meste definitívne skončila. Niektoré vozidlá putovali do šrotu, ale iné mali o niečo veselší koniec. Päť z nich odkúpilo JZD v Dalekých Dušníkoch.

Samozrejme, že trolejbusmi nemienilo prepravovať družstevníkov do práce. Využili ich ako maringotky na poliach, šatne na miestnom futbalovom ihrisku, alebo dielne. Postupne všetky doslúžili a jediný posledný kus, ktorý sa zachoval, teraz odkúpili Slováci.

Výnimočný typ

Lidovky.cz píšu, že trolejbus typu Tatra T400 je výnimočný kúsok, pretože ide o spoločný produkt dvoch Tatroviek. Podvozok vyrobili v kopřivnickej Tatre a karosériu zasa v smíchovskej Tatre. V 60. rokoch minulého storočia už získala monopol na výrobu trolejbusov v Československu firma Škoda Ostrov.

Vozidlo chátrajúce v záhrade bolo zhrdzavené a bolo jasné, že už je celé roky nepojazdné. O to viac boli pracovníci bratislavského dopravného podniku prekvapení, v akej dobrej kondícii boli ešte pneumatiky. Dokázali ich nafúkať a trolejbus vytiahnuť na cestu. Až tam ho naložili na nákladné auto a odviezli do Bratislavy.

„Trolejbus sa stane cenným exponátom zbierky historických vozidiel Dopravného podniku Bratislava. Momentálne obsahuje šesť trolejbusov. Tatra T400 jazdila okrem Prahy a Ostravy aj v Bratislave,“ dodáva český portál.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM