Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Cena troch odrezaných prstov? 380-tisíc eur

Otrasné bezpečnostné podmienky pri práci a nedostatočné zaučenie stáli slovenskú robotníčku v britskej fabrike tri prsty na pravej ruke. Súd rozhodol o vysokej pokute.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Cena troch odrezaných prstov? 380-tisíc eur
Zdroj: TASR

Lenka Toperczerová si išla do Veľkej Británie zarobiť na lepší život a skončila s trvalými zdravotnými následkami. Nemôže písať, odkrojiť si chlieb, či držať v ruke ihlu – na to všetko človek potrebuje desať zdravých prstov a tie ona nemá. K tragickému úrazu vo fabrike Cheshire Mouldings v meste St Helens došlo už pred troma rokmi. Zodpovední majitelia sa však postavili pred sudcu až teraz a vypočuli si odsudzujúci verdikt spolu s povinnosťou zaplatiť vysokú pokutu. O téme píše portál Liverpoolecho­.co.uk .

Doživotné následky

Pani Lenka si našla prácu v Cheshire Mouldings cez agentúru. V osudný deň ju práve kolega prvýkrát zaúčal, ako obsluhovať stroj s veľkými ostrými čepeľami na opracovanie dreva. Zariadenie však nebolo dostatočne zabezpečené a stalo sa nešťastie.

“Keď sa pokúšala vsunúť dnu kus dreva, rotujúce čepele jej zachytili ruky. Slovenská robotníčka prišla o tri prsty na pravej ruke od úrovne stredného článku – ukazovák, stredný prst aj prsteník,” píše portál. Nebezpečný stroj jej ešte amputoval aj špičku prsta na ľavej ruke.

“Malo to na ňu obrovské psychické aj fyzické následky. Nemôže písať, držať nôž, alebo hrať tenis. Jej manuálna schopnosť vykonávať jemné úlohy je zásadne obmedzená,” vyhlásil počas pojednávania sudca. Dodal, že Slovenka musela pre depresívne stavy vyhľadať odbornú pomoc a medzitým sa vrátila späť domov.

Neuveriteľné lajdáctvo

Podľa portálu pani Lenka stále čaká na umelé náhrady prstov, ktoré by mohli zlepšiť kvalitu jej života. Počas uplynulých troch rokov sa bez prstov nemohla opätovne zamestnať. To všetko len pre zanedbanie základných povinností zo strany Cheshire Mouldings.

“Je naozaj neuveriteľné, že pracovať na stroji ju zaúčal Poliak, ktorý na ňom pred tým pracoval len sedemkrát a jeho to tiež učili len pol hodinu,” píše portál. Vzájomnú komunikáciu komplikoval aj fakt, že Poliak takmer nehovoril po anglicky a o zaučenie novej kolegyne ho požiadal anglický manažér, ktorý zasa sotva rozprával po poľsky.

Na pracovisku skrátka vládol chaos a lajdáctvo. Vedenie spoločnosti na súde priznalo, že zlyhalo pri zabezpečení ochrany zdravia pri práci. Horšie je však to, že nešlo o prvý úraz na jej pracovisku. Podobným spôsobom ako pani Lenka sa už zranili v minulosti dvaja ďalší robotníci, čo sa firma Cheshire Mouldings snažila zatajiť. Sudca jej preto udelil pokutu vo výške 380-tisíc eur. Pani Lenke to však už prsty na pravej ruke nevráti.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM