Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Cena za cestu do Nemecka - 20-tisíc eur

Česká polícia rozbila medzinárodný gang prevádzačov, ktorí ilegálne pašovali utečencov z Ázie do ich vysnívanej destinácie Nemecka. Ich dlhá cesta viedla aj cez slovenské územie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Cena za cestu do Nemecka - 20-tisíc eur
6
Galéria

Českí policajti oslavujú veľký záťah, ktorým preťali jednu z logistických ciest, po ktorej prešlo cez Česko a Slovensko asi sto nelegálnych utečencov do západnej Európy. Nešlo pritom o ľudí, ktorí by utekali z vojnou zmietaných krajín ako je Sýria. Ich domovskými štátmi boli ázijské krajiny, kde panuje pokoj. Išlo teda o ekonomických migrantov.

Stovka utečencov

“Česká polícia zadržala tento týždeň dvanásť občanov krajín bývalého Sovietskeho zväzu a obvinila ich z prevádzačstva,” píše český portál idnes.cz. Vypočuli si zároveň obvinenie z prevádzačstva, keďže viac ako rok zabezpečovali presun utečencov z juhovýchodnej Á­zie.

“Kriminalisti zaistili celkovo 16 prípadov, pri ktorých gang previezol, alebo sa pokúsil previezť z Ukrajiny do Česka a ďalej do nemecka celkovo stovku utečencov z Bangladéša, Srí Lanky a Vietnamu. Gang mal najmenej 35 členov,” dodáva portál.

Českí policajti uskutočnili záťah v úzkej spolupráci so svojimi slovenskými kolegami, ako aj s policajtmi na Ukrajine a v Poľsku. Operácia mala krycie meno Long way, teda Dlhá cesta.

Zhabali im milión

To, že je prevádzačstvo veľký biznis, je dobre známa vec. Preto neprekvapí, koľko účtovali od svojich klientov pašeráci v tomto prípade: “Od každého utečenca vyberali viac ako 2200 eur. Celkovo však jeden utečenec zaplatil za cestu do západnej Európy až 20 tisíc eur,” píše idnes.cz.

Pri policajnej razii, ktorá sa uskutočnila v Česku, Maďarsku, Poľsku i na Slovensku, urobili muži zákona viac ako 20 domových prehliadok, pri ktorých zaistili hotovosť za zhruba milión českých korún, ale aj strelné zbrane a falošné doklady.

Ilegálni migranti absolvovali dlhú cestu za svojim snom: “Najprv išli letecky do Ruska alebo na Ukrajinu, kde im gang zabezpečil stranu a ubytovanie a ďalší deň ich presunuli k vonkajšej hranici schengenského priestoru. Odtiaľ sa vydali peši do Poľska, na Slovensko, alebo do Maďarska a to s pomocou maskovaných prevádzačov,” píše portál.

Po vstupe do EÚ ich prekladali do pristavených áut, ktoré ich previezli cez tranzitné krajiny do Prahy. Tam si oddýchli a pokračovali ďalej do Nemecka. Pašerákom teraz hrozí trest až desať rokov za mrežami.

Policajti štyroch krajín rozbili organizovanú skupinu prevádzačov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM