Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi by si radi požičiavali Kisku

Prezident Andrej Kiska otvoril Český dom na Olympijských hrách v Pjongčangu. Česká hlava štátu Miloš Zeman sa totiž nemohol dostaviť. Čo si o tom myslia bežní Česi?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi by si radi požičiavali Kisku
Zdroj: TASR

Asi niet krajšieho vyjadrenia blízkeho vzťahu dvoch národov, ako keď si v prípade potreby dokážu „požičiavať“ aj najvyšších predstaviteľov štátu. Stalo sa už bežnou praxou, že slovenskí a českí ministri či premiéri sa navzájom zastupujú na rokovaniach rôznych orgánov EÚ, ak sa niekto z nich nemôže dostaviť osobne. Aktuálne českého prezidenta Miloša Zemana zastúpil na oficiálnom otvorení Českého olympijského domu slovenský prezident Andrej Kiska. O téme píše český portál Lidovky.cz .

Úžasné Československo

V Českom dome si českí športovci, fanúšikovia i zahraniční hostia môžu dať dobré točené české pivo, osláviť spoločné úspechy, alebo sa len tak stretnúť a porozprávať. Jeho priestory slávnostne otvorili predseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval, predseda Senátu Milan Štěch, český veľvyslanec Tomáš Husák a prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska. Pán Pražského hradu Miloš Zeman ospravedlnil svoju neúčasť.

„Nepoznám na svete dve krajiny, dva národy, ktoré by k sebe mali tak blízko ako Česko a Slovensko. Tento rok dokonca oslavujeme sté výročie vzniku nášho v minulosti takého úžasného Československa, ktoré dnes reprezentujú dva úžasné štáty,“ cituje portál slová Andreja Kisku počas slávnostného ceremoniálu.

„My na Slovensku vám vždy držíme palce, držte ich aj vy nám, a keď budeme niekedy bojovať proti sebe, napríklad v hokeji, tak budeme, samozrejme, fandiť každý svojej zemi. Spoločne si však zaželajme úžasné športové zážitky,“ dodal slovenský prezident.

Požičiavajte nám ho pravidelne

Článok doplnila viac ako stovka komentárov od českých čitateľov. Niektorí si neodpustili aj malé podpichnutie: „Kiska nemal kam ísť, pretože Slováci na to nemajú, aby si postavili niečo podobné ako Česi. Tak sa aspoň prišiel zohriať.“ Okamžite však nasledovala reakcia: „Ale mal kam ísť, pretože aj Slováci tam majú malý domček pre svojich fanúšikov a športovcov. Neúčasť nášho chorého sprosťáka je vlastne výhrou, pretože nám aspoň neurobí žiadnu hanbu.“

Mnoho príspevkov sa nesie v identickom duchu: „Mohli by sme Slovákov požiadať, aby Kiska zastupoval Zemana neustále až do doby, keď si zvolíme niekoho aspoň trochu na úrovni… Aha, slovenský prezident a dá sa to aj bez hanby, bonmotov a cvičenia s palicou… V olympijskej dedine vládne spokojnosť. Slováci sú radi, že tam prišiel ich prezident a Česi sú radi, že tam ten ich neprišiel… Nedalo by sa častejšie si požičiavať Kisku? Koľko peňazí a hanby by sme si ušetrili…“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM