Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi kričia – neprivlastňujte si Veľkú Moravu!

Vymýšľanie legiend o starých Slovákoch a snaha urobiť zo Svätoplukovej ríše prvý slovenský štátny útvar, vyvoláva v Čechoch v tom lepšom prípade úškrn…

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi kričia – neprivlastňujte si Veľkú Moravu!
Zdroj: TASR

Moderný národ, ktorý už štvrťstoročie žije vo vlastnom štáte, by už mohol mať dostatočné sebavedomie na to, aby prestal neustále ťahať dejiny za vlasy s cieľom potvrdiť svoje starobylé korene – asi v tomto duchu sa nesie článok českého portálu idnes.cz. Autor reaguje na nedávny výrok slovenského premiéra Roberta Fica, že oslava príchodu Cyrila a Metoda na naše územie je najvýznamnejší štátny sviatok, aký Slovensko má.

Komunista – kresťan

“Slováci aj po štvrťstoročí od vzniku samostatného štátu riešia, kedy vlastne začali existovať ako národ. Premiér Robert Fico vyhlasuje Veľkú Moravu za základ slovenskej štátnosti. Historici aj časť slovenských politikov však túto dejinnú konštrukciu odmietajú,” píše portál.

Trefne dodáva, že Fica ako bývalého komunistu nezaujíma až tak veľmi kresťanský odkaz vierozvestcov, ale ide mu hlavne o štátoprávny odkaz Veľkej Moravy. Zároveň však prejavuje aj určité pochopenie pre takéto prekrúcanie dejín, hoci Svätoplukova ríša patrí rovnako do minulosti Čechov ako aj Slovákov.

“Česi vnímajú Veľkú Moravu len ako predstupeň k oveľa dlhšie trvajúcemu a pre český národ významnejšiemu Českému kráľovstvu. Pre Slovákov to však bol až do vzniku Československa jediný štátny útvar, kde slovanské etnikum tvorilo vládnucu vrstvu. Ďalších tisíc rokov totiž Slovensku vládli uhorskí panovníci odvodzujúci svoj pôvod od Maďarov.”

Neprivlastňujte si Veľkú Moravu!

Portál ďalej uvádza, že veľká časť slovenských historikov odmieta interpretáciu dejín podľa Roberta Fica. O Slovákoch je totiž možné hovoriť až od vzniku Uhorska. Vtedy sa oddelili od Moravanov, politicky sa stali Uhrami a potrebovali sa nejako vymedziť voči vládnucim neslovanským Maďarom.

“Ani tieto jasné vysvetlenia nebránia časti slovenských politikov privlastňovať si Veľkú Moravu,” píše idnes.cz. Pripomína konflikt okolo sochy veľkomoravského kniežaťa na nádvorí Bratislavského hradu, kde v roku 2010 svietil nápis “Svätopluk – kráľ starých Slovákov.*” Až po tom, ako sa zmenila vláda, prišiel aj nový nápis – *“Milovanému synovi Svätoplukovi, slávnemu vladárovi.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM