Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi nám opäť závidia prezidenta

“Tak sa chová štátnik!” – obdivne píše na adresu Andreja Kisku česká tlač. Zaujalo ju, že slovenský prezident išiel osobne zablahoželať hokejistom aj po prehranom zápase.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi nám opäť závidia prezidenta
Zdroj: Facebook

Nie je to prvýkrát, čo Česi s obdivom píšu o aktivitách slovenského prezidenta Andreja Kisku. V mnohých smeroch je totiž pravým opakom svojho českého kolegu Miloša Zemana a ten má u našich západných susedov veľký tábor priaznivcov ale aj rovnako veľkú skupinu zarytých odporcov. Tentokrát si český portál Lidovky.cz všimol návštevu Andreja Kisku v šatni mladých slovenských hokejistov po prehranom zápase.

Smutní z prehry

V apríli si v Poprade zmerali sily hokejisti do 18 rokov na svetovom šampionáte. Slovenskí chlapci to dotiahli až do štvrťfinále, kde sa stretli s Rusmi. Po dvoch tretinách ešte viedli 2:1, ale potom ich šťastie opustilo a v predĺžení napokon Rusku podľahli 2:3.

Po prehre im náladu snáď zlepšila aspoň návšteva slovenského prezidenta Andreja Kisku, ktorý ich išiel osobne povzbudiť. „Väčšina štátnikov chodí za športovcami, alebo sa s nimi ukazuje, len keď niečo vyhrajú. To však nie je prípad slovenského prezidenta Andreja Kisku,“ píše český portál.

Pripomína tiež, že slovenskí hokejisti dopadli v Poprade rovnako ako Česi. Tí v zápase proti obhajcom titulu z Fínska inkasovali rozhodujúci gól na 6:5 necelú minútu pred koncom predĺženia.

Aj tak ste dobrí!

„Kisku však výkon slovenských hráčov zaujal natoľko, že ich v kabíne po zápase chlácholil slovami, že boli lepší a vďaka nim môžu byť Slováci na svojich hokejistov hrdí. Každému z hráčov potom podal ruku na znamenie vďaky za ich výkony,“ píšu Lidovky.cz .

Portál pridal aj Kiskove slová, ktoré sa chlapcom určite počúvali dobre: „Dali ste do toho srdce, ukázali ste, že náš hokej má perspektívu… Rusov je tridsaťkrát viac ako nás. Pre nich je hokej absolútnym top športom a napriek tomu ste sa super držali. Podľa mňa ste boli lepší, chýbalo vám len trochu šťastia, ale taký je už život.“

Slovenský prezident ešte mladým hokejistom pripomenul pokrik fanúšikov, ktorí ich odmenili skandovaním „pre nás ste majstri!“ Zaželal im všetko dobré a poslal ich sa domov vyspať. Jeden z českých čitateľov Lidoviek to pod článkom zhrnul – „áno, Slovensku môžeme ich prezidenta len závidieť!“

Foto: ilustračné

Zdroj: Facebook
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM