Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi sa zabávajú na Najväčšom Slovákovi

Lúpežník, komunista, klérofašista, atentátnik… už tam chýba len Gagarin - komentujú výsledky hlasovania v súťaži Najväčší Slovák českí čitatelia. Jedno rozhodnutie sa im však páči.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi sa zabávajú na Najväčšom Slovákovi
11
Galéria
Zdroj: TA3

Nominované osobnosti v súťaži RTVS o najväčšieho velikána v slovenských dejinách vyvolali rozpaky aj na domácej pôde. Najprv muselo vedenie verejnoprávnej televízie pod tlakom kritiky vyradiť z hlasovania Jozefa Tisa a aktuálne požiadala o vypustenie svojho mena speváčka Marika Gombitová, ktorá sa umiestnila v prvej desiatke. Práve jej rozhodnutie mnohí českí čitatelia portálu idnes.cz ocenili.

To má byť fór?

Pravdou je, že mnohí Česi si zgustli na príležitosti trochu škodoradostne komentovať výber osobností v ankete Najväčší Slovák. Len niektorí z nich pod článkom na idnes.cz správne pripomínajú, že oni sami túto súťaž nebrali vážne, keď sa v roku 2005 hľadal Najväčší Čech. Obrovské množstvo hlasov totiž získal Jára Cimrman, čo je fiktívna postava a vedenie Českej televízie ho muselo zo súťaže vyradiť. V opačnom prípade by zrejme vyhral.

Výber slovenskej elity je však kritizovaný aj na domácej pôde. Najviac uštipačných komentárov prišlo na adresu dvojice Cyril a Metod. “Tí dvaja boli hocičo, ale určite nie Slováci… to má byť nejaký chyták? Cyril a Metod boli zo Solúna. Ten sa nachádza na Slovensku? Alebo to má byť nejaká významná zabávačská dvojica? Veľa otázok, zaujímavá téma – určite to budem celé naďalej pozorne sledovať,” píšu českí čitatelia idnes.cz.

Marika sa stiahla

Speváčka Marika Gombitová si želá odstúpiť z finálovej desiatky ankety Najväčší Slovák. Svoju pozíciu vo finále chce prenechať osobnosti, ktorá je pre Slovensko z historického hľadiska významnejšia. Zároveň poďakovala všetkým hlasujúcim za podporu,” informuje český portál.

Uvádza aj Gombitovej facebookový profil, na ktorom sama speváčka vysvetľuje svoje rozhodnutie a zároveň trefne pomenováva hlavný problém súťaže – zapojiť by sa do nej mali osobnosti, ktoré sú možno menej známe, ale z historického hľadiska skutočne významné.

“Je skvelá. Je vidieť, že aj speváčka alebo herečka môže mať rozum… Ani sa Marike nečudujem, že sa nechce stať súčasťou prehliadky takýchto výkvetov Slovenska – jeden lúpežník, druhý tvrdý komunista, tretí atentátnik, štvrtý posluhovač nacistov… ešte by som tam doplnil Gagarina,” komentujú článok čitatelia idnes.cz.

diskusii však zaznel aj vysvetľujúci názor, ktorý sa snažil uviesť veci na pravú mieru: “Nie je to žiadne oficiálne hlasovanie, iba program na spôsob Superstar, kam sa posielajú sms. Skutočné osobnosti o takéto pomenovanie ani nestoja.”

Jeden čitateľ však diskusiu uzatvára s nadhľadom a narážkou na Andreja Babiša: “Najväčší Slovák je ten, čo si kúpil celé Česko za naše vlastné peniaze a už nikdy ho nevráti, nikdy, nikdy…”

Foto: ilustračné

Marika Gombitová
11
Galéria
Zdroj: TA3
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM