Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi sa zabávajú na ukradnutom Národnom poklade

Z trezoru Nadácie Matice slovenskej zmizli zlaté predmety, ktoré roduverní a naivní Slováci venovali do zbierky na Národný poklad v roku 1993. To však nie sú jediné škody, ktoré matičiari dopustili.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi sa zabávajú na ukradnutom Národnom poklade
Zdroj: TASR

Pohľad na dianie v Matici slovenskej, ktorá by chcela byť akýmsi strážcom národných hodnôt, je tristný. Už dávnejšie investovala takmer milión eur z Národného pokladu prostredníctvom svojej nadácie tak, že sa peniaze už nikdy nevrátili. Jej bývalý dlhoročný predseda Jozef Markuš sa pre svoje hospodárenie musel posadiť na lavicu obžalovaných a dostal podmienku za to, že do matičných financií prevzal cudzí dlh. Najnovšie vyplávalo na povrch, že sa stratili nielen peniaze z Národného pokladu ale aj jeho zlatá časť. Zato však Matica nadšene vydáva diela, ktoré relativizujú fašistický režim Slovenského štátu, Jozefa Tisa a ďalších jeho kumpánov.

Stratené zlato

Český portál Echo24.cz píše o rozkradnutom Národnom poklade v Martine. “Prvotná inventarizácia zbierky, ktorú spravuje Nadácia Matice slovenskej, ukázala, že niekoľko desiatok obálok s predmetmi zo zlata bolo otvorených a chýba časť obsahu. Hodnotu chýbajúceho zlata Matica neuviedla.”

Portál tiež pripomína nevýhodnú matičnú investíciu do skrachovanej nebankovky, vďaka čomu prišiel Národný poklad o 870 tisíc eur. Aby toho nebolo málo, Matica má na svedomí aj poškodenie obrazov významného slovenského maliara Vincenta Hložníka, pretože ich nedbalo skladovala.

A zasa politika…

Českí čitatelia tému uchopili s humorom a otočili ju najmä proti českému ministrovi financií Andrejovi Babišovi, ktorý má slovenský pôvod: “Najväčší slovenský poklad je, bohužiaľ, u nás,” píše Tibor. “Ten by som im s chuťou vrátil! Nám stačí náš “národný klenot” na Hrade,” kontruje Banjo a téma sa vzápätí preklápa na českého prezidenta Zemana.

“Vidíte, nám Ovara nikto neukradne,” píše Charybda na adresu Zemana. “Jedine, keby sme zlodejom priplatili,” smeje sa ďalšia čitateľka. Jeden komentátor ponúka aj recept: “Ukradnúť Zemana je ľahké. Stačí mu ukázať fľašu slivovice a balíček cigariet a pôjde za vami kamkoľvek.”

“To určite ukradla Tatica česká… alebo Babiš… ” píše iný čitateľ. “To, že to ukradli, ma neprekvapuje, skôr ma prekvapuje, že na to prišli až teraz…” Debatu uzatvára humorná výzva: “Slováci, to nevadí, nazbierame sa na nový poklad! Príspevky posielajte na účet 987654321/0609. Pozn: Česi, posielajte aj vy, budeme mať spoločný Národný poklad! Majte sa, pa pa!”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM