Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi to dotiahli na Západ, my trčíme na Východe

Americká učebnica geografie pre stredné školy sa postarala o malý rozruch minimálne medzi časťou slovenskej verejnosti. Európu totiž rozdelila na pokrokovejší Západ a zaostalejší Východ. Slovensko patrí do druhej kategórie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi to dotiahli na Západ, my trčíme na Východe
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

O znalostiach Američanov zo zemepisu si Európania dlhodobo robia žarty. Či už zaslúžene, alebo nie, existuje nemálo dôkazov o tom, že mnohí Američania nedokázali na slepej mape lokalizovať ani vlastnú krajinu. Na druhej strane, ani veľa Európanov by zrejme nevedelo vymenovať aspoň tri americké štáty. Zverejnená stať z americkej učebnice geografie však nadvihla obočie mnohým.

Ďaleký Východ – Slovensko

Kontroverznú americkú učebnicu si všimol portál českej zahraničnej komunity expats.cz. Približuje, že mimo starého kontinentu sa používa trochu iné delenie Európy, než na aké sme zvyknutí. “Výraz stredná Európa nie je v zahraničí veľmi rozšírený a prevažne sa stále používa najmä deľba na Východ a Západ,” píše expats.cz.

A presne z takejto deľby vychádza aj americká učebnica geografie pre stredné školy. Oficiálne sa volá Geography: Realms, Regions, and Concepts, 17th Edition. Síce pochádza ešte z roku 1971, jej posledné vydanie je len dva roky staré.

“Česká republika je v učebnici zahrnutá do kategórie Západná Európa a Slovensko do skupiny Východná Európa," píše portál. Zverejňuje tiež veľkú mapu Európy z americkej učebnice, ktorá vyčleňuje Slovensko aj z tzv. jadra Európy.

Aj Ukrajinci protestujú

Deľba americkej učebnice je paradoxná, keďže “jadrom” sa nazýva skupina štátov, ktoré v rámci EÚ presadzujú intenzívnejšiu integráciu a práve Slovensko ako člen eurozóny spĺňa túto definíciu lepšie ako Česko.

Na amerických autorov učebnice majú zrejme ťažké srdce aj Ukrajinci. Anektovaný Krym totiž mapa farebne prisudzuje Rusku a nie Ukrajine. Vláda vo Washingtone pritom oficiálne ruskú anexiu Krymu neuznáva a považuje ho stále za ukrajinské územie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM