Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česi zúfalo hľadajú ošetrovateľky už aj u nás

Situácia je alarmujúca a hrozí, že o starých a chorých ľudí v Hradeckom kraji sa nebude mať kto postarať. Tamojšie domovy dôchodcov chystajú veľký nábor v Rimavskej Sobote.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česi zúfalo hľadajú ošetrovateľky už aj u nás
Zdroj: TASR

Populácia starne, nevládnych dôchodcov pribúda, ale počty ošetrovateľského personálu sa stále zmenšujú. Tento problém rieši tak Česko ako aj Slovensko.

Nízke mzdy za ťažkú prácu nie sú schopné pritiahnuť ani len ľudí so základným vzdelaním. Naši západní susedia teraz dúfajú, že by mohli do svojich zariadení pre seniorov zlákať nezamestnaných z okresu Rimavská Sobota. Koľko peňazí im dokážu ponúknuť?

Priepastný rozdiel

V Hradeckom kraji na severe Čiech o prácu skutočne nie je núdza. Vďaka veľkej fabrike Škoda Auto si dobre platené miesto dokáže nájsť prakticky každý, kto chce pracovať. Výsledok je, že tamojšia nezamestnanosť je len 3,76 percenta, čo je druhý najlepší výsledok v rámci českých krajov. Je to priepastný rozdiel so slovenským okresom Rimavská Sobota, kde je bez práce viac ako 25 percent ľudí.

Nečudo, že riaditeľka domova dôchodcov v Hradci Králové Daniela Lusková chce ísť riešiť zúfalý nedostatok ošetrovateľov v jej zariadení na Slovensko.

„Ak sa to u nás nezlepší, pôjdem vo februári do Rimavskej Soboty. Tamojší úrad práce je ochotný pomôcť nám s náborom slovenských ošetrovateliek,“ cituje Luskovú český portál idnes.cz.

Slabé platy

V Hradeckom kraji chýba až 21 ošetrovateliek a situácia je naozaj vážna. Portál vysvetľuje, že o fyzicky i psychicky náročnú prácu v domovoch dôchodcov nie je záujem, pretože je len veľmi slabo platená.

Mesačná odmena je zhruba 14-tisíc korún, teda asi 518 eur. To nie je nijako oslňujúci plat ani na chudobné pomery Rimavskej Soboty, najmä, ak by sa záujemkyne museli presťahovať stovky kilometrov ďaleko.

„Na miesta ošetrovateliek berieme aj ľudí so základným vzdelaním. Trh práce je však tak presýtený, že aj títo ľudia majú dostatok možností zamestnať sa inde, napríklad v automobilke v Kvasinách,“ hovorí riaditeľka domova dôchodcov.

Smiešna odmena

V neďalekej fabrike Škoda Auto zarábajú robotníci so všetkými príplatkami a bonusmi v priemere 36-tisíc korún mesačne, teda 1332 eur. To je naozaj mzda, ktorej domovy dôchodcov nedokážu konkurovať.

Problémom je, že zariadenia pre seniorov patria pod kraje a tie im určujú tabuľkové platy, s ktorými sa nedá veľmi hýbať. „Od ošetrovateľov chceme veľmi veľa, ale to, čo im za to ponúkame, je smiešne. Riešenie by sa malo hľadať na najvyššej úrovni,“ dodáva Lusková.

Zatiaľ však stále dúfa, že v Rimavskej Sobote nájde aspoň zopár žien, ktorým ponúkaná mzda bude stáť za to, aby sa presťahovali do Hradca Králové.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM