Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Česká turistka prežila pád z Gerlachu

Najvyšší vrch Vysokých Tatier dal uplynulý víkend poriadne zabrať viacerým českým horolezcom. Niektorí Česi sa však sťažujú na slovenskú horskú službu. .

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Česká turistka prežila pád z Gerlachu
Foto: Peter Handzuš

Český portál Lidovky.cz si všíma náročný víkend Horskej záchrannej služby vo Vysokých Tatrách. Pomoc v náročnom vysokohorskom teréne potrebovalo niekoľko Češiek a Čechov, pričom jeden z nich svojim zraneniam podľahol. Záchranársky vrtuľník však musel núdzovo zniesť do bezpečia aj dvoch slovenských turistov. V Tatrách je už zima a pohyb vo vysokých polohách výrazne komplikuje takmer polmetrová pokrývka snehu.

Zázračný pád

Mladá 32-ročná česká horolezkyňa sa v sobotu vybrala na výstup na Gerlach. Podvečer sa však dostala do problémov. Lidovky.cz píšu, že z neznámych dôvodov padala z najvyššieho tatranského štítu dole asi 30 metrov. Našťastie prežila a zranila si iba nohu. “Keďže nebolo možné vyslať do oblasti vrtuľník, záchranári vyrazili ku zranenej žene peši. Horolezkyňa bola pri vedomí a prvú pomoc jej poskytli svedkovia nehody.”

Záchranári zniesli Češku do prístupnejšieho terénu a odovzdali ju posádke rýchlej lekárskej pomoci. Záchranná akcia bola mimoriadne náročná, pretože ju komplikovalo chladné počasie a sneh, ktorý miestami dosahoval až 40 centimerov. Chlapi si preto vydýchli až o tretej hodine nad ránom. Portál dodáva, že iba deň pred tým neprežil podobný pád 43-ročný český horolezec a tiež jeden slovenský turista.

Čierny víkend

“Len niekoľko minút po ohlásení nehody mladej Češky požiadali horskú službu o pomoc ďalšie dve české horolezkyne,” uvádzajú Lidovky.cz. Ženy uviazli tiež v oblasti Gerlachu, ale našťastie neboli zranené. Nedokázali však samé zostúpiť dole. Záchranárskeho vrtuľníka sa dočkali až ráno a mrazivú noc museli stráviť vo vysokohorskom teréne.

Podobne “romantickú” mrazivú noc v rovnakej lokalite si noc pred tým vyskúšala aj pätica ďalších českých horolezcov, ktorí tiež precenili svoje sily alebo počasie a nedokázali sa vrátiť po svojich. Problémy však mali aj domáci: “Z Lomnického štítu museli letecky previesť dvoch slovenských horolezcov. Počas zostupu zablúdili a noc museli prečkať v náročnom teréne,” dodáva portál.

Českí čitatelia pod článkom sa väčšinou rozhorčujú na svojich krajanov: “Tí naši blbci na Slovensku robia hanbu už dlhé roky a Slováci na to majú aj kopec vtipov.” Iný však pripomína, že do problémov sa dostávajú aj iné národnosti: “Českí blbci sú rovnakí ako slovenskí alebo poľskí. Ročne sa v Tatrách zabije asi päť Čechov a zhruba rovnaký počet Slovákov a Poliakov.

Jeden čitateľ však vidí vinu aj na slovenskej strane: “Horskí vodcovia na Gerlachu urobili pekné svinstvo. Odrezali reťaze a zničili značky. Je to dosť blbé, keď sa človek dostane pri zostupe na miesto, kde má byť reťaz a nie je tam. Potom má len dve možnosti – skočiť alebo si zavolať vrtuľník.” Čitateľ však zrejme nepozná alebo ignoruje fakt, že na Gerlach je povolené ísť len s certifikovaným horským vodcom, ktorý si svojich klientov v najťažších úsekoch naviaže na lano.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM