Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Českí seniori v rafte sa takmer utopili

Treba uznať, že vo veku, keď ich rovesníci už chodia skôr len po lekároch, majú títo českí dôchodcovia rozhodne paru. Dunajec však nie je Labe a tak sa všetci nedobrovoľne vykúpali.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Českí seniori v rafte sa takmer utopili
Zdroj: TASR

Počas posledných júlových dní dali českí turisti na rôznych miestach Slovenska zabrať slovenským záchranárom. Najprv to bola veľká skupina štyroch dospelých a desiatich detí, ktorá sa v rozvodnených Tatrách dostala do poriadnych problémov a takmer sa nedokázala dostať späť. O pár dní neskôr potrebovali pomoc záchranárov aj štyria Česi v rafte, ktorí nechtiac preplávali až do Poľska.

Nebezpečné Tatry

Výdatné zrážky v druhej polovici júla premenili Vysoké Tatry na jeden rozvodnený potok. Kto v tej chvíli uviazol vo vysokohorskom teréne, mohol mať veľké problémy. Český portál blesk.cz píše, že veľká skupina 14 Čechov vyrazila na tatranskú turistiku priamo počas bleskovej povodne.

“Záchranári museli pomáhať štyrom dospelým a desiatim deťom vo veku 8 – 12 rokov. Nachádzali sa pri Batizovskom plese asi 1,3 kilometra od Gerlachovského štítu. Boli vyčerpaní a premočení, pričom im rozvodnené potoky nedovolili zostúpiť na Vyšné Hágy, ani pokračovať na Sliezsky dom,” píše blesk.cz.

Najhoršie na tom bol jeden malý chlapec, ktorý už nedokázal pokračovať ďalej po vlastných nohách. Preto ho musel priamo od Batizovského plesa transportovať vrtuľník. Zvyšok skupiny sa spolu so záchranármi dokázal dostať do Sliezskeho domu, kde sa ubytovali. Aby toho nebolo málo, ešte v ten istý deň letel záchranársky vrtuľník na pomoc ďalšej českej turistke a jej druh potreboval eskortu až do Starého Smokovca.

Odvážni seniori

Blesk.cz ďalej informuje o prípade českej štvorice kamarátov vo veku 64, 71, 50 a 47 rokov, ktorí sa koncom júla vydali na raftovanie do Pienin. Vo vodách Dunajca sa však presvedčili, že rieka vie byť zradná a pekne studená.

Raft sa s nimi prevrátil a všetci štyria skončili vo vode. Začali kričať o pomoc a našťastie ich počula pracovníčka infocentra v Lesnici, ktorá zavolala horskú záchrannú službu. Chlapi okamžite vyrazili do terénu.

“Po zemi a zároveň z raftov na vode sa prehľadávali brehy, kde svedkovia vodákov naposledy videli. Napokon sa podarilo vytiahnuť troch z nich bez zranení v poľskej Szszawnici. Štvrtá osoba sa dostala z vody sama a to až v Kroscienkuo, kde poprosila o pomoc miestnych obyvateľov. Našťastie aj ona vyviazla bez zranení,” cituje český portál stanovisko slovenských záchranárov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM