Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Cesta z plastu? To je nápad!

Firma zo Zvolena vyrába z recyklovaných PET fliaš a vrecúšok špeciálny asfalt, ktorý sa vraj veľmi dobre osvedčil na cestách v Banskobystrickom kraji. Novinku si všimli aj belgické médiá.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Cesta z plastu? To je nápad!
Zdroj: TASR

Svet sa topí v odpade, z ktorého veľkú časť tvoria plasty. Len Európania ho ročne vyprodukujú 26 miliónov ton a len tretinu sa podarí aj recyklovať. Zvyšok skončí na skládkach, v spaľovniach a predovšetkým v prírode, kde sa rozkladá stovky rokov. Jedna slovenská spoločnosť sa rozhodla brať plasty ako príležitosť a vyrába z nich také užitočné veci ako je napríklad asfalt na cesty.

Cesta z plastu funguje

Produkciu slovenskej firmy zo Zvolena si všimol belgický portál rtbf.be. Vysvetľuje, že technológia nie je nijako zložitá: “Plasty sa zrecyklujú a premenia na granulát. Z neho sa potom 20 percent použije v asfalte. Prvá takáto plastová cesta sa nachádza v okrese Lučenec.”

Belgický portál dodáva, že táto novinka sa na Slovensku veľmi dobre otestovala v praxi a miestne úrady sú s výsledkom spokojné. Plastová cesta má vraj priemernú životnosť o tri roky dlhšiu ako bežný asfalt. RTBF cituje aj predstaviteľa slovenskej firmy Jána Bohoviča, ktorý vymenováva pôvodný materiál použitý na ich asfalt – PET fľaše, plastové vrecúška a krabice.

Je to aj lacnejšie

“Stavba ciest z plastového granulátu nie je žiadnym problémom – ani z hľadiska funkčnosti, ani z hľadiska trvácnosti. Je to dokonca aj ekologické – jeden kilometer cesty obsahuje milióny plastových vrecúšok,” píše belgický portál.

Plastová cesta je dokonca podľa portálu aj lacnejšou alternatívou ako klasické využitie asfaltu. Ročne tak samosprávny kraj dokáže ušetriť na rekonštrukcii ciest milióny eur.

Dodáva, že tento typ asfaltu sa používa už v Anglicku, Bahraine a v Turecku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM