Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Chceli len pracovať a zadržali ich ako kriminálnikov

Srbi sú rozhorčení, ako sa k ich rodákom pracujúcim v slovenských fabrikách zachovali policajti. Robotníci z Balkánu sú podozriví, že nemali platné pracovné povolenia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chceli len pracovať a zadržali ich ako kriminálnikov
Zdroj: TASR

Evidovaná nezamestnanosť na Slovensku klesla pod osem percent. Neprejde týždeň, aby sa niekde neobjavila správa o tom, že automobilky a ďalšie zahraničné firmy vyrábajúce na Slovensku nemajú kde zohnať zamestnancov do výrobných liniek. Ľudia z hladových dolín z okresov Rimavská Sobota, či Rožňava sa nechcú sťahovať za prácou stovky kilometrov, prípadne nie sú dostatočne kvalifikovaní. Otvorene sa hovorí, že jednou z posledných možností je zamestnávanie Ukrajincov, Srbov, či Rumunov. Nie všetci sú však na Slovensku legálne a vtedy vzniká problém. O téme podrobne informuje srbský portál B92.

Hromadné zatýkanie

Pred pár dňami sa v Šali odohrala veľká policajná akcia, po ktorej skončilo 62 cudzincov vo väzbe. Údajne pracovali pre firmu Shin Heung Precision Slovakia, ktorá dodáva komponenty pre firmy ako Samsung či Sony. „Bolo medzi nimi 23 Srbov, 27 Ukrajincov, osem Macedónčanov a štyria Bosniaci,“ píše B92. Všetkých neskôr premiestnili do záchytného tábora v Medveďove.

Podmienky za mrežami však boli pre mnohých veľmi nepríjemné. Portál cituje Mariju Zdravkovičovú, podľa ktorej tam strávili 12 hodín a niektorí dokonca 24 hodín. Mala sa tam vyskytnúť aj žena so zdravotnými problémami, ktorú vraj policajti nechceli pustiť 30 hodín. Keď potrebovala zdravotné ošetrenie, musela za to zaplatiť 120 eur. „Zadržiavali nás ako kriminálnikov,“ dodala Zdravkovičová.

Bez papierov

Zadržaní Balkánci sa nedopustili žiadnej zlodejiny, nikomu neublížili, ani sa nepobili. Chceli si len na Slovensku lepšie zarobiť ako majú šancu doma. Presne to isté robia aj stotisíce Slovákov na západ od svojich hraníc. Problém je len v tom, že slovenskí pracovníci ako občania EÚ už nepotrebujú žiadne povolenia na prácu v zahraničí a celý proces je oveľa jednoduchší.

Srbi, Ukrajinci, či Macedónčania musia podstupovať zložitú papierovaciu tortúru, a tak sa často stáva, že sa nechajú zamestnať cez agentúru. Tak to bolo aj v prípade aktuálne zadržaných Balkáncov. Agentúra však často zanedbá formálne povinnosti a či už to konkrétni robotníci napokon vedia alebo nie, prídu na Slovensko pracovať na čierno.

„Ak sa potvrdí, že srbskí pracovníci išli na Slovensko bez potrebných papierov, ministerstvo práce pošle do príslušnej agentúry kontrolu, aby preverila, čo sa stalo,“ uvádza B92.

Akýkoľvek bude výsledok preverovania, samotní Srbi, Ukrajinci, či Macedónčania, ktorých slovenskí policajti zatkli, veľmi draho zaplatia za svoju chybu. Musia sa do siedmich dní vrátiť späť domov a majú zákaz vstupu do krajín EÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM