Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Chcete lacný vodičák? Choďte do Česka

Ak túžite začať šoférovať, ale máte hlboko do vrecka, môžete skúsiť absolvovať autoškolu v susednom Česku. Zaplatíte aj o polovicu menej. Má to však jeden háčik - kvalita vašej výuky môže byť podstatne nižšia.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chcete lacný vodičák? Choďte do Česka
Zdroj: TASR

Žijeme v Európskej únii, čo znamená, že štáty si oficiálne doklady navzájom uznávajú. V zahraničí tak môžete získať nielen vysokoškolský diplom, ale aj vodičský preukaz. Keďže ceny za absolvovanie autoškoly sa všade rôznia, môže to byť celkom zaujímavá alternatíva. Ak vás láka jazykovo blízke Česko, musíte splniť len podmienku minimálne pol roka trvajúceho prechodného pobytu, prípadne trvalého pobytu. Stojí to však za to?

Veľká úspora

Český portál idnes.cz píše, že v českých autoškolách sa dá spraviť vodičák doslova “za hubičku.” Priemerná cena sa pohybuje okolo 388 eur, ale dá sa nájsť aj kurz za 250 eur. To je v porovnaní so Slovenskom oveľa menej. Slovenské autoškoly podľa portálu majú priemernú cenu kurzu 700 eur, čo je takmer dvojnásobok.

Má to však aj svoju odvrátenú stranu. “Nízka cena núti autoškoly znižovať úroveň výučby a švindlovať pri počte odučených hodín,” uvádza idnes.cz. Uvádza aj príklad konkrétnej ženy s negatívnou skúsenosťou: “Oslovila nás spotrebiteľka s problémom, ktorý je v českých autoškolách úplne bežný. Namiesto každej 45-minútovej hodiny za volantom absolvovala len 20 minút.”

Portál uvádza aj slová predsedu českého Senátu Jaroslava Kuberu, ktorý upozornil na nízku kvalitu tamojších autoškôl: “Je to veľmi jednoduché, pretože kvalita autoškôl je taká desivá, že si de facto môžete vodičák podvodne kúpiť aj bez toho, aby ste absolvovali nejaké jazdy.”

Slovensko ako model

Česko sa chce pri riešení problému inšpirovať Slovenskom a zaviesť elektronickú kontrolu. “Problém s vykazovaním fiktívnych jázd a teoretickej výučby nedávno riešilo aj Slovensko, ktoré kvôli tomu zaviedlo povinnú elektronickú evidenciu. Žiaci aj vyučujúci v autoškole sa tak musia prihlásiť elektronickým čipom v učebni aj v aute. Samotnú jazdu môže cez GPS sledovať úradníci štátneho odborného dozoru,” uvádza idnes.cz.

Takéto opatrenie je síce účinné, ale prirodzene sa prejaví na cenách. “Efektívna kontrola dodržiavania predpísaného učiva a jázd na Slovensku skokovo zvýšila tamojšie ceny autoškôl o sto až dvesto eur. Súvisí to s tým, že elektronická evidencia značne znížila manévrovací priestor autoškolám, ktoré mali svoj obchodný model postavený na neplnení pravidiel,” dodáva idnes.cz.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM