Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Chudák pes chcel „emigrovať“

Českí hasiči na česko-slovenskej hranici riešili kuriózny prípad, keď zmätené zviera vliezlo kam nemalo a nebolo možné ho dostať von. Čitatelia príhodu hneď začali komentovať s politickým kontextom.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Chudák pes chcel „emigrovať“
Zdroj: HZS Zlínskeho kraja

Za bývalého režimu koloval vtip, že smerom na východ z Československa utekajú tak akurát zatúlané vlky, či iná lesná zver. Jeden zatúlaný pes si to však nedávno nasmeroval z českého územia na východ cez slovenskú hranicu. Keby išiel cez les, polia, či lúky, nič by sa mu nestalo. Úbohý chlpáč sa však začal tlačiť kade nemal a celá udalosť mohla skončiť pre neho tragicky. Keď ho hasiči vyslobodili, zistili, že nebol s týmto úmyslom sám. O udalosti píše český portál idnes.cz.

Vliezol, kam nemal

Hasiči sú už zvyknutí, že ich ľudia často volajú, aby zachránili rôzne zvieratá, ktoré uviazli v teréne a nevedia sa vlastnými silami vyslobodiť. Chlapi tak so svojou technikou zachraňujú mačku na strome, alebo jeleňa na zamrznutom jazere, či koňa v šachte. Pred pár dňami ich privolala aj nemenovaná pani z Nedašovej Lhoty, ktorá sa prechádzala pri česko-slovenskej hranici.

„Profesionálni hasiči z Valašských Klobouk a dobrovoľní hasiči z Nedašovej Lhoty na mieste zistili, že v kanalizačnej plastovej rúre s priemerom zhruba štyridsať centimetrov uviazol asi dvojročný pes a nevie sa dostať von,“ píše idnes.cz.

Zviera sa dostalo asi 50 metrov na územie Slovenskej republiky a tak české orgány museli nahlásiť „narušiteľa hraníc“ aj na operačné stredisko hasičov v Trenčíne. Uniformovaní muži sa okamžite pustili do záchrannej akcie.

Vystrkali ho

Psík bol vystrašený a jednoducho ho vylákať z jeho pasce von nebolo možné. „Priemer kanalizačnej rúry neumožňoval hasičom, aby do nej vliezli. Psovi sa v prvom rade snažili zabrániť, aby postupoval ďalej do útrob kanalizácie,“ píše český portál. Operácia tak vôbec nebola jednoduchá a chlapi museli improvizovať.

Hasiči natlakovali požiarnu hadicu, aby zväčšila objem a tou začali do zvieraťa strkať, aby ho prinútili vycúvať von. Krajský hovorca českých hasičov Roman Žemlička pre portál povedal, že psa doslova „vystrkali“ na slobodu.

Akonáhle sa vystresované zviera dostalo von, splašene utieklo. Neskôr sa však vrátilo, akoby chcelo hasičom poďakovať. Tí medzitým našli v rúre ešte jedno zviera. Bola to kuna, ktorú sa však už nepodarilo zachrániť.

Českí čitatelia pod článkom si neodpustili pár poznámok na tému politického humoru: „Myslím, že ten pes chcel emigrovať z politických dôvodov,“ napísal jeden z nich. Druhý okamžite reagoval – „Neprejdú! Ani psi…“

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM