Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo majú spoločné Kiska a Trump?

Americký a slovenský prezident sú síce obaja z úplne iného politického cesta, ale jedno majú spoločné - celý svoj plat odovzdávajú na charitu. A nie sú jediné hlavy štátov vo svete, ktoré sa rozhodli k podobnému kroku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo majú spoločné Kiska a Trump?
Zdroj: TASR

Britský portál BBC si všíma prax viacerých svetových štátnikov, ktorí sa rozhodli dobrovoľne si znížiť plat, alebo sa ho úplne vzdať. Portál to označuje za populistické gesto, pretože často ide o prezidentov, ktorí boli mimoriadne bohatí už pred vstupom do politiky. Suma, ktorej sa po prevzatí úradu veľkoryso zbavia, je pre nich zanedbateľná. Ale aj tak je to viac ako nič a väčšina vysoko postavených politikov na charitu kašle.

Prezident v “chrobákovi”

BBC začína svoj článok aktualitou, že novozvolený mexický prezident Andrés Manuel López Obrador oznámil, že si dobrovoľne zníži svoju mzdu o 60 percent. Chce tak urobiť v decembri, keď sa ujme úradu. “Víťazný ľavicový prezidentský kandidát bude teraz zarábať 4903 eur mesačne, pričom žiadny iný verejný funkcionár nemôže zo zákona mať vyšší príjem ako on,” píše BBC.

López Obrador zároveň urobil aj ďalšie gesto voči svojmu ľudu. Z oficiálnej prezidentskej rezidencie Los Pinos je odhodlaný urobiť kultúrne centrum. BBC už nespomína, či tam zostane bývať, alebo sa utiahne do skromnejších priestorov na štýl uruguajského prezidenta Jose Mujica. Ten je známy ako najchudobnejší prezident na svete. Nielenže sa vzdal 90 percent svojho platu, ale zostal žiť v malej farmárskej usadlosti a jazdí na svojom starom aute Volkswagen Beetle prezývanom chrobák.

Keď je z čoho rozdávať…

Britský portál rozpisuje, že podobne štedrých politikov je na svete viac. “Súčasný slovenský prezident Andrej Kiska, ktorý vstúpil do politiky ako bohatý muž, dáva celý svoj plat na charitu,” píše BBC. Pripomína, že rovnakú prax si osvojil aj americký prezident Donald Trump, aj keď ten si predsa len zo svojej mzdy necháva symbolický jeden dolár ročne.

Trump s týmto nápadom neprišiel sám, ale osvojil si ho od niektorých svojich predchodcov, ktorí si to, rovnako ako on, mohli finančne dovoliť. “Herbert Hoover a John F. Kennedy urobili rovnaké symbolické gesto. Americký prezident zarába ročne asi 400-tisíc dolárov,” píše BBC.

Portál k téme oslovil aj profesora Philippa Koekera z Leibniz University, ktorý sa témou dlhodobo zaoberá. Jeho komentár zrejme Andreja Kisku, ani ďalších podobných prezidentov nepoteší: “Je to populistické gesto so snahou ukázať, že hlava štátu má blízko k obyčaným ľuďom, čím sa zároveň chce vymedziť od elity.” Profesor tiež dodáva, že okrem základného platu, ktorého sa prezident vzdá, dostáva ešte rôzne príplatky, náhrady a iné luxusné benefity, takže je ťažké vedieť, aká vysoká je vlastne jeho odmena.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM