Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Čo pripravilo o život strateného Tomáša v Škótsku?

Slovenského turistu hľadali na škótskej hore Ben Nevis viac ako týždeň. Napokon sa potvrdili tie najhoršie obavy - jeho telo našli ležať bez života v rieke. Ako sa tam dostal?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Čo pripravilo o život strateného Tomáša v Škótsku?
Zdroj: Tomáš Gáfrik archív

Viaceré britské, slovenské ba i české médiá v uplynulých dňoch písali o stratenom slovenskom turistovi Tomášovi Gáfrikovi (40), ktorý sa vydal zdolať najvyššiu horu Veľkej Británie Ben Nevis.

Záchranárom veľmi komplikovalo hľadanie to, že nemali žiadne bližšie informácie o Tomášových plánoch a v oblasti panovalo mimoriadne nevľúdne zimné počasie. Napokon ho našli a portál The Times priblížil aj situáciu, ktorá ho pripravila o život.

Osudný pád

„So zármutkom oznamujeme, že sme pomohli zniesť telo Tomasa Gafrika z hory Glen Nevis. Všetky naše myšlienky smerujú k jeho rodine a priateľom v tejto ťažkej chvíli,“ uvádza na svojom facebookovom profile miestny záchranársky tím Lochaber Mountain Rescue Team. Správa približuje, že telo nebohého Slováka našli v oblasti akéhosi vodného tobogánu.

Britský portál The Times je ešte presnejší: “Tomáš Gáfrik podľa dostupných informácií spadol, keď sa snažil prekročiť prudko padajúcu vodu, ktorá sa valí dole južným svahom.”

Samotné telo našli v rieke Nevis krátko po 15:00 hod. vo štvrtok. „Polícia našla telo slovenského turistu len 50 metrov od chodníka,“ uvádza The Times.

Zlé počasie

Portál ani záchranári nepribližujú, či sa im podarilo bližšie identifikovať príčiny Tomášovho pádu. Teda či neurobil nejakú chybu, alebo sa mu stalo osudným zlé počasie, ktoré v oblasti vládne. Šéf záchranárov pred pár dňami uviedol, že pátraciu akciu museli prerušiť, pretože na Ben Nevis vládla „biela tma“. Husto snežilo a fúkal mimoriadne silný vietor.

V rokline č. 5. nedávno spadla aj lavína, v ktorej uviazli dvaja turisti. Škótski záchranári im našťastie dokázali pomôcť. V prípade Tomáša sa to, bohužiaľ, nepodarilo. Do rozsiahlej pátracej akcie sa zapojilo takmer 30 dobrovoľníkov, záchranárska helikoptéra a viac ako desať príslušníkov ďalších zložiek. Teraz sa už čaká len na identifikáciu Tomášovho tela jeho rodinou.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM