Svet o Slovensku

Svet o Slovensku: Čo si myslia himalájski šerpovia o záchrane slovenských horolezcov?

Bola to ojedinelá záchranná akcia a naši chlapci odviedli skvelú prácu - tak komentujú nedávnu záchranu dvoch slovenských horolezcov pod Mount Everestom samotní himalájski šerpovia.

Vladimír Štrba a Zoltán Pál sú už od stredy v bezpečí a zotavujú sa z menších zranení v nemocnici Vayoda v nepálskom Káthmandu. V utorok ráno ich zmietla lavína na ľadovom svahu pri výstupe na najvyššiu horu sveta. Životy im po šestnástich hodinách útrap zachránili štyria miestni šerpovia.

Ojedinelá záchrana

“Takáto záchranná akcia je ojedinelá v horolezeckej histórii,” cituje nepálsky portál The Himalayan Times Shivu Sapkota z asociácie Everest Summiteers. Takmer všetci horolezci sa totiž pokúšajú zdolať Mount Everest juho-východnou trasou z tábora 2. Dvaja Slováci si však vybrali neobvyklú juho-západnú trasu prezývanú “cesta smrti.” Podľa portálu sa to nikto iný tento rok neodvážil.

Štrba a Pál viseli len na bezpečnostnej skrutke a karabíne nekonečné hodiny. Lavína ich zasiahla vo výške 7200 metrov, čo už je zóna, kde sa každý musí spoliehať predovšetkým sám na seba a so záchranou nie je možné automaticky počítať.

Aj preto nepálsky portál vyzdvihuje odvahu štyroch šerpov z nepálskej spoločnosti Seven Summit Treks v Káthmandu, ktorí Slovákom vyrazili na pomoc. “Zafixovali sme sedemsto mestrov dlhé laná na riskantnom ľadovom svahu a priviedli sme horolezcov do bezpečia,” cituje portál jedného zo záchranárov.

PREČÍTAJTE SI: Mala by kniha, ktorá pobúrila, zostať ako povinné čítanie školákov? Prejdime si, ako ste hlasovali

Komerčný ťah

Výstup na Mount Everest je okrem športu aj veľký biznis, keďže horolezci si musia najať agentúru, ktorá im zabezpečí šerpov a všestranný servis. Ceny sú v tisícoch dolárov a tak ojedinelú záchranu Slovákov miestne horolezecké agentúry využívajú ako reklamu svojich schopností.

“Toto je odpoveď všetkým komentátorom a najmä medzinárodným tímom, ktorí spochybňovali schopnosti nepálskych agentúr,” hovori Mingma Sherpa, majiteľ Seven Summit Treks pre The Himalayan Times. Dodáva, že ich spoločnosť čelila obvineniam, že podliezajú trhové ceny tým, že najímajú neskúsených šerpov.

“Štyria horskí vodcovia z celkového počtu štyristo v tomto regióne, neváhali a vydali sa na túto riskantnú operáciu, pretože vedia, o čom je skutočné horolezectvo v modernom svete,” hovorí Sherpa.

Zdôrazňuje, že ich už nikto nemôže označovať za neskúsených a príliš lacných. “Inkasovanie tisícok dolárov môže byť čistý biznis, ale my chápeme hodnotu služieb, ktoré naši záchranári poskytujú.”

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM