Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Cukrárske dobrodružstvo vo Švajčiarsku

Janine úžasne zdobené torty idú v bohatej alpskej krajine na odbyt ako teplé rožky. Jej príbeh zaujal aj miestne médiá. Šikovné slovenské ruky sa nestratia!

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Cukrárske dobrodružstvo vo Švajčiarsku
Zdroj: FB J. Chrkava

Jej torty sú možno až príliš pekné, aby sa do nich človek zahryzol, uvádza hneď v titulku článku o sladkom hobby Jany Chrkavej Tadlovej švajčiarsky portál 24heures.ch.

Šikovná Slovenka má čoraz viac záujemcov o svoje cukrárske výtvory a jej príbeh zaujal aj médiá. Čo viac si usmiata matka troch detí v domácnosti môže priať?

Je to duševná hygiena

Pekná Slovenka vyštudovala na Slovensku marketing a niekoľko rokov pracovala ako účtovníčka. To je veľký kontrast s jej cukrárskou vášňou, ktorej sa v budúcnosti chce venovať profesionálne. V tejto chvíli je však domácou pani a matkou, ktorá sa naplno stará o tri deti Julianu (7), Samuela (5) a Karolínu (2) vo švajčiarskom meste Pully. So svojím manželom tam žije už šesť rokov.

“Keď vyrábam torty, je to ako psychoterapia,” cituje portál Janu Chrkavú Tadlovú. S obdivom píše o jej sladkom umení, ktoré si osvojila úplne sama.

“Ešte do nedávna bola takmer 40-ročná Slovenka samouk a všetko sa naučila len z lekcií na internete. Minulý týždeň však absolvovala prvý kurz v Prahe.”

Darí sa jej

Prvú zdobenú tortu vyrobila Jana pre dcéru. Keďže mala úspech, nasledovali ďalšie pre susedov a priateľov. Dnes vyrába približne tri kusy týždenne. Mohla by aj viac, pretože záujemcov o jej sladké výtvory je vo Švajčiarsku dosť. Jana však zdôrazňuje, že jej prvoradou úlohou je starostlivosť o deti a profesionála kariéra cukrárky musí počkať, kým podrastú.

Slovenka je perfekcionistka a na každej torte pracuje približne päť hodín. Niekedy pri náročnejších kusoch to však môže byť aj dvojnásobok času.

“Cesto a plnky si pripravím dopoludnia, keď sú deti v škole a dekorovaniu sa venujem po večeroch, keď už spia… týždenne prijímam maximálne tri objednávky a aj to sa musia klienti ozvať minimálne týždeň dopredu,” hovorí Jana.

V čase sociálnych sietí sa predaju Janiných tort darí, aj keď priznáva, že digitálny marketing veľmi neovláda. Najlepšie vraj funguje osobné odporúčanie spokojných zákazníkov. Medzi nich patria najmä deti, ale aj dospelí či firmy.

Cesta k výrobe bohato zdobených tort bola pre ňu prirodzená. “Vždy som bola veľmi tvorivá. Rada pracujem rukami, či už je to štrikovanie, alebo výroba najrozličnejších dekorácií, ktoré zdobia steny kuchyne. Cukrárstvo je pre mňa dokonalým koníčkom – uspokojuje moju túžbu po dokonalosti, lásku k číslam a tiež kreativitu. A aj keď sa niekedy nedarí, cesto ma napokon vždy poslúchne, čo sa nedá povedať o mojich deťoch,” dodáva s úsmevom sympatická Slovenka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM