MI Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ďalší somár za volantom? Francúzi už majú našich vodičov po krk

Prešiel len mesiac odkedy sa slovenský kamionista nepochopiteľne vydal na úzku štrkovú cestu pri francúzskej dedine Flumet a uviazol tam. Teraz sa situácia zopakovala.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ďalší somár za volantom? Francúzi už majú našich vodičov po krk
Zdroj: FB Gendarmerie de la Savoie

Šoféri nákladných vozidiel z Poľska, Slovenska či Rumunska nemajú v západnej Európe veľmi dobrú povesť. Vo francúzskych a belgických médiách sa pravidelne objavujú správy o tom, ako nerešpektujú dopravné značenie a odvážia sa odbočiť aj na lokálne cesty, kde následne uviaznu. Domáci sú z nich zúfalí a nadávajú im do somárov za volantom.

Nerozumie značkám?

Leto je čas opráv vozoviek a tak sú mnohé cesty úplne alebo čiastočne uzavreté. To je aj prípad cesty vo francúzskom departmente Lozére, na ktorej svieti nápis, že je pre kamióny neprejazdná.

“Napriek označeniu, že kamióny musia zvoliť obchádzku po diaľnici A75 a A9, slovenský vodič pokračoval po ceste ďalej,” píše francúzsky portál Midi Libre.

Keď už nemal ďalej kam ísť, vydal sa napriek jasnému zákazu na lokálnu cestu RD 62, ktorá vôbec nebola stavaná pre kamióny.

“Akonáhle prišiel k prvému mostu, ktorý bol pre jeho vozidlo príliš úzky, zostal tam zaseknutý. Nemohol sa už pohnúť ani dopredu, ani dozadu,” píše portál.

Zhabať kamión!

Dostať slovenského kamionistu z kaše nebola ľahká ani lacná záležitosť. Midi Libre uvádza, že na mieste museli zasahovať cestári, policajti a dve ťažkotonážne odťahovky, aby ho dostali späť.

“Treba mu zhabať kamión! To by zaplatilo náklady na odťahovú akciu,” píše v komentári jeden z nahnevaných francúzskych čitateľov a mnohí ďalší sa pridávajú: “Ďalší kamionista z východnej Európy, ktorý nevie, kade má ísť. Značky sú predsa vo všetkých krajinách rovnaké!”

Jeden z komentujúcich sa však pokúsil slovenského vodiča zastať. Uviedol, že je sám profesionálnym kamionistom a dobre vie, aké je to zložité, keď je na ceste obchádzka.

Iný slovenský kamionista, ktorý uviazol na lokálnej francúzskej ceste minulý mesiac, si vyslúžil od francúzskych čitateľov ešte tvrdšie slová: “V takýchto chvíľach si človek položí otázku, ako je možné mať pod kapotou štyristo koní a za volantom jedného somára?”

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM