Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Darovali sme katolícky kostol luteránskemu Islandu…

Krásny drevený kostolík z Hriňovej už zdobí vulkanické svahy sopečnatého ostrova plného gejzírov. Prečo sme ho však venovali krajine, kde žijú len tri percentá katolíkov?

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Darovali sme katolícky kostol luteránskemu Islandu…
9
Galéria
Zdroj: TASR

Drevený svätostánok v tvare kríža išiel na Island osobne odovzdať slovenský premiér Fico aj s dvoma ministrami. Kostolík bol pritom darom slovenskej katolíckej cirkvi a nie vlády. To však nie je jediná vec, nad ktorou sa človek môže pozastaviť. Znalci histórie vedia, že Island má za sebou pomerne divokú a krvavú náboženskú minulosť. Dnes je takmer stopercentne luteránsky a celé storočia tu nemali katolíckeho biskupa. Posledného popravili v roku 1550 a jeho úrad bol až do roku 1929 neobsadený. Neoživí katolícky kostol zlé spomienky?

Jedinečný dar

Portál Catholicnewsa­gency.com píše, že drevený kostolík má byť poctou islandskému biskupovi Tencerovi, ktorý má slovenský pôvod a je to dar slovenskej katolíckej cirkvi Islandu. Nachádza sa viac ako 400 míľ od hlavného mesta Reykjavíku.

Na ostrove je to naozaj jedinečná stavba. “Drevo je vzácne v tejto vulkanickej skalistej krajine. Kostolík vyrobili zo slovenských stromov, následne ho rozložili a prepravili loďou na Island, kde ho opäť zmontovali,” píše portál. “Na celom ostrove nenájdete ani jeden dom alebo kostol tohto druhu,dodal biskup Tencer.

Luteránska krajina

Kostolík má kapacitu 50 miest a budú sa doň schádzať katolíci z celej krajiny. Na celom Islande ich žije len približne 13 tisíc a aj to sú predovšetkým pracovní imigranti z Poľska, ktorí sem prišli hľadať dobre platenú prácu.

Portál dodáva, že aj väčšina katolíckych kňazov pochádza zo zahraničia. Konkrétne z Poľska, Slovenska, Írska, Francúzska, či iných krajín. Tento ostrov totiž patrí luteránom a to už od 16. storočia, keď katolíkov vyhnal dánsky kráľ, pod ktorého korunu Island patril. Môžeme len dúfať, že dnes sú už staré hriechy zabudnuté a Islanďania budú chodiť obdivovať mimoriadnu architektúru slovenského kostolíka.

Foto: ilustračné

Darovali sme katolícky kostol luteránskemu Islandu…
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM