Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Do moderného otroctva predávajú aj deti

Britské gangy otrokárov, ktorí obchodujú s ľuďmi, zarábajú ročne milióny eur. Polícia tvrdí, že ani len netušila v akých obrovských rozmeroch tento odporný biznis funguje.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Do moderného otroctva predávajú aj deti
Zdroj: TASR

Aj keď sa o téme zneužívania naivných ľudí na otrockú prácu či prostitúciu v zahraničí popísalo už nespočetne veľa článkov, stále sa nájde dosť takých, ktorí sa nechajú zlákať falošnými sľubmi. Scenár je vždy takmer rovnaký – na začiatku je inzerát alebo nejaký sprostredkovateľ, ktorý ponúka dobre platenú prácu vo Veľkej Británii. Záujemca je väčšinou z chudobných pomerov a nijako si nepreverí, kam vlastne ide a čo tam presne bude robiť. Nemá v rukách ani riadnu zmluvu, nevie, u koho bude bývať a pas odovzdá neznámym ľuďom hneď po príchode do cudziny.

Je ich stále viac

Britský portál DailyMail informuje, že objem obchodov v súvislosti s prostitúciou a otroctvom narastá každoročne o 30 percent. To je také šialené číslo, ktoré udivuje aj miestnu políciu. „Nikto v tejto krajne, vrátane polície, doteraz netušil obrovský rozmer tohto zločinu,“ hovorí pre portál Will Kerr z britskej Národnej kriminálnej agentúry.

Len v tomto roku zadržali policajti viac ako sto ľudí podozrivých z obchodovania s bielym mäsom a zachránili viac ako 130 obetí nútenej práce. Najviac nešťastníkov pochádza z krajín ako je Rumunsko, Niger, Vietnam a prekvapujúco na treťom mieste sú Briti. Veľmi veľa ich je aj z východnej Európy, vrátane Slovenska.

„V júli zachránili päť Slovákov, ktorí boli nútení pracovať v autoumyvárni v Bristole. Pri tej príležitosti zatkli aj jedného muža a jednu ženu,“ uvádza DailyMail. Kriminálne gangy takto dokážu zarábať aj sto tisíc eur mesačne, pričom ich obete žijú v „absolútne otrasných podmienkach.“

Neušetria ani deti

Národná kriminálna agentúra má momentálne rozrobených viac ako tristo živých prípadov zneužívania ľudí. Je obzvlášť smutné, že sem patria aj deti. „Policajti zadržali na hraniciach len 12-ročné dievča, ktoré jej vlastný otec predal do Veľkej Británie, aby tam pracovala ako slúžka v domácnosti. Mala sa starať o deti a upratovať dom,“ uvádza portál.

Polícia približnuje, že už takéto mladé dievčatá môžu skončiť aj ako prostitútky. Nedá sa vylúčiť, že niektoré deti sa už narodia ako otroci v prípade, že ich matky už majú v rukách otrokári. Ich budúcnosť je vopred daná – buď budú slúžiť na sex, alebo ako otroci v poľnohospodár­stve, na stavbách, či za pásom vo fabrike.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM