Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dočkali sme sa! Získame “top prácu”

Európska agentúra práce bude sídliť v Bratislave. Je to veľký úspech, keďže Slovensko už bolo jednou z posledných krajín EÚ, kde nesídlila žiadna európska agentúra.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dočkali sme sa! Získame “top prácu”
Zdroj: TASR

Do slovenského hlavného mesta sa už čoskoro presunie 60 špičkových odborníkov na pracovné a sociálne otázky zo všetkých kútov Európskej únie. Celkovo bude mať nová agentúra takmer 150 zamestnancov a rozpočet zhruba 50 miliónov eur ročne. Pre slovenskú diplomaciu je získanie tohto orgánu dôvodom na oslavu. Ako povedal premiér Peter Pellegrini – zvýši sa tým prestíž Bratislavy ako proeurópskeho mes­ta.

Hovorte mi ELA

Európska agentúra práce sa v skratke nazýva celkom sympaticky ELA. Jej úlohy budú široké. V prvom rade bude pomáhať členským štátom, aby rýchlejšie preberali európsku legislatívu v oblasti cezhraničného zamestnávania pracovníkov, čo je dôležitá téma aj pre samotné Slovensko. ELA bude riešiť aj koordináciu sociálneho zabezpečenia a na stôl jej tak môže pristáť aj aktuálne horúca téma európskej minimálnej mzdy.

“Voľný pohyb osôb posilňuje ekonomický rast, pomáha firmám nájsť pracovníkov, ktorých potrebujú a umožňuje všetkým naplno rozvíjať svoj talent. Je však nutné ho správne riadiť,” cituje agentúra Reuters slová európskej komisárky pre zamestnanosť Marianne Thyssen, ktorá oznámila výhru Bratislavy v súboji o umiestnenie novej agentúry.

Slovensko sa už dávnejšie márne uchádzalo o získanie podobnej inštitúcie. Nedávno to nevyšlo s Európskou liekovou agentúrou a tak je ELA konečne úspechom. V užšom výbere krajín na jej sídlo bolo aj Bulharsko, Lotyšsko a Cyprus. Za slovenskú kandidatúru zdvihli ruky všetky krajiny V4.

Citlivá téma

Aj Reuters uvádza, že doteraz sa nové členské štáty sťažovali, že väčšina významných európskych agentúr sídli v západnej Európe. Plánovaný brexit dával nádej, že sa niektoré z nich presunú do východnej časti EÚ, ale napokon vyhrali opäť atraktívnejšie lokality v podobe Paríža a Amsterdamu.

“Prípad Európskej agentúry práce je však citlivý aj z toho dôvodu, že návrh na jej vznik prišiel v roku 2017, keď sa nové členské štáty dostali do sporu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom kvôli reforme európskeho pracovného práva," uvádza Reuters.

Napokon sa však nezhody podarilo zvládnuť a výsledkom je legislatíva, podľa ktorej vysielaní pracovníci do iných členských štátov musia dostať rovnakú mzdu ako domáci zamestnanci. Na jej dodržiavanie bude dozerať práve ELA.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM