Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Domáce pálenice sú povolené, ale nikto ich nevyužíva

Bola to veľká vec, keď slovenský parlament schválil možnosť domáceho pálenia za splnenia určitých podmienok. Napriek tomu ešte nikto o takéto povolenie nepožiadal.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Domáce pálenice sú povolené, ale nikto ich nevyužíva
6
Galéria
Zdroj: TASR

Že by Slováci predsa len nemali až taký vrúcny vzťah k tvrdému alkoholu? To je asi naivná predstava. Každopádne, český portál idnes.cz informuje, že finančné riaditeľstvo v Banskej Bystrici zatiaľ neobdržalo ani jedinú žiadosť o vydanie povolenia na domáce pálenie. V blízkej budúcnosti sa to zrejme zmení, ale nepôjde o žiadny masový záujem.

Slováci nechcú páliť?

Český portál idnes.cz si všíma novú možnosť zriadiť si na Slovensku vlastnú domácu pálenicu hlavne ako inšpiráciu pre vlastné domáce problémy. Nelegálna výroba destilátov v domácich podmienkach je totiž rozšírená aj za riekou Moravou a môže mať vážne zdravotné následky.

“Na Slovensku zatiaľ nie je veľký záujem o domáce pálenie. Finančná správa tam zatiaľ nezaznamenala nikoho, kto by u nej požiadal o povolenie,” píše portál. Zároveň vysvetľuje, že zopár záujemcov zrejme časom pribudne.

“Ministerstvo pôdohospodárstva však už vydalo pre dve osoby potvrdenia o držbe destilačného zariadenia, čo je podmienkou pre následnú žiadosť o zaradenie súkromného výrobcu destilátov do evidencie,” cituje portál hovorkyňu slovenského finančného riaditeľstva.

Sme pokusní králici

Portál uvádza, že v Česku stále veľa ľudí vyrába slivovicu a iné ovocné destiláty nelegálne v domácich podmienkach. “Čierne pálenice sa dlhodobo nedarí potláčať,” uvádza idnes.cz. Preto je pre Česko slovenská legalizácia domáceho pálenia zaujímavý príklad.

“Situáciu na Slovensku monitorujeme a čakáme, ako sa to tam osvedčí. Myslíme si však, že to nie je cesta, po ktorej by sme mali ísť,” cituje idnes.cz riaditeľku vládneho odboru protidrogovej politiky v ČR Jarmilu Vedralovú.

Upozorňuje najmä na možné zdravotné riziko a možnosť, že sa neskúsený domáci výrobca pálenky otrávi metanolom. Napokon, Česi majú ešte v čerstvej pamäti veľkú metanolovú aféru spred pár rokov. “Je to riziková záležitosť,” dodáva Vedralová.

Foto: ilustračné

Alkohol
6
Galéria
Zdroj: pixabay.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM