Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Donedávna sme sa pýšili najkratším letom, už nám ho vyfúkli

Málokto vie, že do zbierky našich svetových „naj“ sme donedávna mohli počítať aj let medzi Viedňou a Bratislavou.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Donedávna sme sa pýšili najkratším letom, už nám ho vyfúkli
Zdroj: TASR

Slovensko nemá veľa možností povedať, že vlastní nejaký svetový rekord. Peter Sagan a Dominika Cibulková nám síce v poslednom období takúto radosť urobili, a aj automobilov v prepočte na osobu vyrábame najviac na svete, ale potom je už toho ako šafránu.

Málokto vie, že do zbierky našich svetových „naj“ sme donedávna mohli počítať aj let medzi Viedňou a Bratislavou. Rakúsky portál The Local informuje, že o toto prvenstvo sme prišli.

Neuveriteľných 8 minút

Začiatkom novembra otvorila rakúska aerolinka People’s Air Group nové letecké spojenie medzi švajčiarskym mestom St. Gallen-Altenrhein a nemeckým Friedrichshafen ponad Bodanské jazero. Cestujúci sa možno ani nestihnú pripútať a už budú môcť vystupovať. Vzdialenosť 20 kilometrov totiž preletia za neuveriteľných osem minút.

"Aerolinka bude lietať túto trasu každý deň dvakrát. Jednosmerná letenka stojí 40 eur,“ píše The Local. Na prvý pohľad sa to zdá ako absurdný a zbytočne drahý let. Lenže celú situáciu mení prírodná prekážka v podobe Bodanského jazera. Vzdušnou čiarou sa dá prekonať za osem minút, ale inak to miestnym obyvateľom trvá oveľa dlhšie.

„Ako alternatívnu dopravu si môžete zvoliť auto a cestovať asi 63 kilometrov okolo celého jazera, čo vám zaberie hodinu času. Ak sa vyberiete vlakom, posedíte si dve hodiny,“ píše portál.

Slovensko je už druhé

The Local informuje, že ponad Bodanské jazero tak premáva najkratší medzinárodný let na svete. "Predtým trval svetovo najkratší medzinárodný let desať minút a spájal rakúsku metropolu Viedeň so slovenským hlavným mestom Bratislavou. Prevádzkuje ho FlyNiki a využívajú ho hlavne cestujúci, ktorí prestupujú na prípoj vo Viedni.“

Aj trasu St. Gallen-Altenrhein – Friedrichshafen absolvujú letecky najmä pasažieri, ktorí smerujú na alebo z letiska Kolín/Bonn. Napriek veľkej úspore času sa však linka nevyhla kritike.

Rakúsky portál vysvetľuje, že najkratší let na svete je vnímaný rozporuplne najmä pre neprimerane veľký objem paliva, ktoré spáli na takú krátku trasu, ako aj pre hluk, ktorý robí pri štarte a pristávaní. Skrátka, je to užitočná a zaujímavá rarita, ale pre životné prostredie by bola rozhodne najlepšia cesta vlakom.

Ilustračné foto, TASR

Letisko BA
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM