Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dostali európske víza teroristi?

Malá ostrovná krajina Malta má zrejme na krku poriadny škandál. Podľa europoslanca Branislava Škripeka maltské úrady predali tisíce schengenských víz rôznym migrantom bez toho, aby ich akokoľvek preverili.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Dostali európske víza teroristi?
Zdroj: TASR

Európska únia funguje v rámci Schengenského priestoru ako jedna loď, takže ktokoľvek sa cez jeden štát dostane dnu, môže sa už voľne pohybovať aj po všetkých ostatných krajinách. Práve preto je veľmi znepokojujúce, že tento systém založený na dôvere medzi jednotlivými členmi, teraz zrejme narušila Malta. Aspoň to tak vyzerá podľa predbežných informácií, ktoré zverejnil slovenský europoslanec Branislav Škripek. Jeho slová prevzal aj francúzsky portál Le Courrier d’Europe Central.

Veľký biznis

“Podľa slovenského europoslanca Branislava Škripeka predala maltská vláda 88-tisíc schengenských víz medzi rokmi 2013 – 2014. Prípad by podľa neho mohol súvisieť aj s vraždou maltskej novinárky Daphne Caruana Galizia z minulého roka,” píše Le Courrier d’Europe Central.

Práve zavraždená novinárka, ktorej smrť často prirovnávajú k poprave Jána Kuciaka, o tejto téme v minulosti písala. V sérii článkov upozornila, že maltský konzulát v Alžírsku podlieha silnej korupcii a z vydávania pracovných víz do EÚ si urobil výnosný biznis. Údajne namiesto toho, aby každého záujemcu riadne prešetril, vydal potrebné papiere tomu, kto zaplatil.

Teroristická hrozba?

Škripek s týmito informáciami vystúpil na pôde výboru pre občianske slobody Európskeho parlamentu. Zároveň priznal, že k téme sa dostal cez svojho kolegu Ivana Grecha Mintoffa z Malty. Ten na škandál upozorňoval už pred dvoma rokmi, keď mu detaily porozprávali samotní utečenci, s ktorými pracoval.

Mintoff sa podľa Škripeka bojí o vlastný život, keďže ide o veľmi citlivý prípad, v ktorom sú namočené najvyššie politické špičky krajiny. Spomína sa napríklad aj Neville Gafa, čo je vysokopostavený člen kancelárie maltského premiéra. Zodpovedné orgány a politici na Malte sa vraj tému predaja víz snažia zamiesť pod koberec.

Slovenský europoslanec teraz žiada, aby sa do veci vložila aj Európska komisia. Situácia je podľa neho vážna. Obáva sa, že cez kúpené maltské víza sa do EÚ mohli dostať aj príslušníci rôznych teroristických organizácií pôsobiacich v Líbyi a teraz fungovať na európskej pôde ako spiace bunky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM