Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Dva kilometre prešiel za dve hodiny a je to rekord!

Vysokohorský nosič Vladimír Hyžnay pokoril 70-ročný rekord zdolania českého vrcholu Snežky. Na chrbát si naložil viac ako 165 kilogramov a porazil tak svojich českých súperov.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Dva kilometre prešiel za dve hodiny a je to rekord!
Zdroj: TASR

Väčšina bežných turistov sa snaží zbaliť si na vysokohorský výstup čo najľahší ruksak. Šerpovia však nie sú bežní turisti. Robí im radosť prekonávať vlastné limity toho, čo ešte dokážu na vlastnom chrbte odniesť po strmom vysokohorskom chodníku. Bez ich práce by mnohé horské chaty v nedostupnom teréne a vo vysokej nadmorskej výške mali veľký problém so zásobovaním. Jedným z týchto nadšencov je aj Slovák Vladimír Hyžnay, ktorý svoju skvelú formu predviedol aj počas výstupu na Snežku. Informuje o tom český portál idnes.cz.

Pokoriť starý rekord

V roku 1948 vyniesol na legendárny český vrchol 160-kilovú oceľovú rúru pre miestnu meteorologickú stanicu Robert Hofer. Jeho výkon zostal dlho nepokorený. Zlomiť tento rekord sa nedávno pokúsili traja šerpovia – Vladimír Hyžnay zo Slovenska, Zdeněk Pácha z Frýdku-Místku a Milan Marhan z Prahy.

“Čakala ich kamenistá cesta a dvesto metrov prevýšenia. Zvládli to pod tri hodiny a v cieli z nich tiekol pot i slzy šťastia,” píše idnes.cz. Trasa mala zhruba dva kilometre a viedla od poľského Sliezskeho domu až na vrchol Snežky. Cieľom akcie nebola osobná prestíž, ale snaha vzdať počesť horským nosičom.

Víťazný Slovák

Chlapi si na chrbát naložili balíky s fľašami vody. Víťaz Vladimír Hyžnay vyniesol hore náklad s hmotnosťou 165,5 kg. “Tipoval som, že to pôjdem štyri hodiny a dal som to oveľa skôr,” cituje jeho slová český portál. V cieli bol za o niečo viac ako dve hodiny. Výstup mu komplikovali aj prekážky ako prechádzajúce autá a kamenistý terén.

Slovenský víťaz mal aj určitú nevýhodu, pretože v Krkonošiach bol prvýkrát a tak sa s podmienkami a prevýšením zoznámil až priamo v akcii. “Bola to super cesta. Išiel som v pohode, nemal som žiadnu krízu. Len počasie mohlo byť lepšie, pretože bolo dosť teplo. My, nosiči, máme radšej, keď prší, alebo je pod mrakom. Potrebujeme sa chladiť ako motor,” uviedol so smiechom už v cieli.

Bol rád, že sa mu výstup podaril. Minulý rok sa pokúsil vyniesť na Zamkovského chatu vo Vysokých Tatrách 176 kilogramov. Štyristo metrov pred cieľom však musel ubrať 22 kilogramov. Šťastný slovenský víťaz uviedol, že svoj výkon venoval generáciám šerpov, ktorí celé roky vynášali ťažký náklad na vrchol Snežky.

Jeho český kolega Zdeněk Pácha vystúpal hore s nákladom 150 kilogramov za hodinu a pätnásť minút. Aj keď sa idnes.cz zveril, že spočiatku mal čo robiť, aby pri prudkom prevýšení neomdlel, neskôr sa mu už išlo dobre a vraj by si trúfol vyniesť aj viac. Tretí nosič Milan Marhan prešiel cestu s 80-kilovým nákladom za 40 minút.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM